Bardzo mi posmakowały rogaliki do piwa i postanowiłem upiec przykład austriackiego pieczywa piwnego.
Paluchy chlebowe
Źródło https://www.ploetzblog.de/2014/02/26/auf-der-walz-salzstangerl/
Poolish
95 g mąki pszennej 550
95 gramów wody
0,1 g świeżych drożdży
Wymieszać i pozostawić do dojrzewania na 20 godzin w
temperaturze 20°C.
Zaparzana mąka
150 gramów wody
30 g mąki pszennej 550
9 gramów soli
Aby przygotować kawałek do gotowania, zagotuj mąkę,
wodę i sól, mieszając i mieszaj przez 1-2 minuty z kuchenki, aby uzyskać papkę
przypominającą budyń. Przykryj i wstaw do lodówki na 4-12 godzin.
Ciasto
Poolish
Zaparzane ciasto
315 g mąki pszennej 550
30 g mąki żytniej 1150
10 g wody (zimnej)
5 g świeżych drożdży
7 gramów masła
kminek, sól gruboziarnista do posypania
Wszystkie składniki wyrabiać przez 5 minut na pierwszym
poziomie i 10 minut na drugim poziomie do uzyskania jędrnego, napiętego,
nieklejącego się ciasta (temperatura ciasta ok. 28°C).
Wyrastanie przez 90 minut w 24°C. Złożyć po 30 i
60 minutach.
Podzielić ciasto na 8 kawałków o wadze ok. 90 g i uformować
w kulki. Odstawić na 5 minut, a następnie rozwałkować w podłużny owal na
grubość 2-3 mm.
Zwijać ciasno od tylnego krótszego końca w kierunku
ciała, a następnie kilkoma ruchami dłoni rozwałkować/wydłużyć.
Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut w
24°C.
Ułożyć na blasze do pieczenia, spryskać wodą i posypać
kminkiem i grubą solą.
Piec w 230°C przez 15 minut na parze.
świetne paluchy. Uwielbiam takie pieczywo.
OdpowiedzUsuńMi także posmakowało :)
OdpowiedzUsuń