JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 8 czerwca 2020

Ciemny chleb litewski na słodzie - Czerwcowa Piekarnia





Smak chleba litewskiego pamiętam z wielu wizyt w krajach nadbałtyckich i zawsze chciałem wyprodukować podobny w domu. Wypróbowałem wiele przepisów i najczęściej wracam do tego, który w Czerwcowej Piekarni Amber zaproponowała Marzena, Autorka bloga Zacisze kuchenne.
Ja także przetłumaczyłem przepis litewski i wykorzystywałem oryginalny słód żytni do uzyskania charakterystycznego smaku.
Charakterystyczny smak chleba litewskiego uzyskałem także w dłuższej procedurze wykorzystującej zakwas termofilny (długa technologia ale aromaty niesamowite).
Moje uwagi:
- używam zakwasu trzy fazowego (czas wyrastania chleba maks. 2 godz.),
- słód żytni można zastępować kawą zbożową,
- do słodzenia nie używam cukru a jedynie miód, melasę lub słód jęczmienny,
- chleb zawiera wystarczająco dużo maki pszennej aby wyrabiać go dłużej ok. 10-12 min.
- chleb piekę w opadającej temperaturze czyli 250st 15min, 230st 10 min, 220st 10 min, 210st 10 min i 200st 10 min.

Ciemny chleb litewski na słodzie
Przepis z bloga – klik
zaczyn
200 g mąki żytniej razowej
200 g (1 szklanka) aktywnego zakwasu żytniego
100 g wody
ciasto właściwe
100 g mąki żytniej razowej
120 g mąki pszennej chlebowej
100 g ciepłej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu (dodaję gryczany)
1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego ( ostatecznie można zastąpić melasą)
1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego (opcjonalnie)
1 łyżka kminku,
1 łyżka soli
Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotowujemy zaczyn – mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin.
Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem (również robię to dzień wcześniej – wówczas mąki przechodzą pięknym zapachem słodu i kminku). Zakwaszone ciasto wymieszać z miodem i wodą, po czym dodać do składników suchych i wymieszać – można zrobić to mikserem z końcówkami do ciasta chlebowego. Powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto.
Formę keksową (22 cm X 10 cm) wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię (czysta foliowa reklamówka sprawdza się świetnie) i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i folię i zostawić na co najmniej 12 godzin. Chleb litewski smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Dzięki słodowi bardzo długo zachowuje świeżość.

Chleb litewski na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie

8 komentarzy:

  1. Guciu piękny chleb. Mi ten cukier też nie podszedł, ale dałam 1 łyżkę. Generalnie chleb wileński czy litewski piekę wyłącznie z mąki żytniej :) Podobnie lubię też zakwas trójfazowy. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się ze wspólnego pieczenia :) M

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczony, widać rękę mistrza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gucio, jak zwykle mistrzowski wypiek i twoje zmiany bardzo mi pasują , jak będę piec następny raz zastosuje , s papuguje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Guciu, piękny!
    I ja wykorzystałam melasę i miód. Chleb wyszedł pyszny i pięknie wybarwiony.
    Dziękuję za czerwcową wspólną Piekarnię.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie melas i kawa zbożowa bo nie miałam słodu. Twój chleb ma cudowny miękisz i ten kolor. Dzięś dopiero odebrałam słody i pieke ponownie. Do nastepnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dziękuję za dodatkowe uwagi, które przydadzą się w kolejnym jego wypiekaniu. Chlebek cudnie upieczony:-) Do kolejnego spotkania:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale upieczony, przy następnej mojej próbie zrobię według uwag Mistrza :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne wnętrze!
    Mnie również zaintrygowały Twoje uwagi. Chętnie je wprowadzę w życie przy kolejnym podejściu :)

    OdpowiedzUsuń