JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 7 grudnia 2025

Chleb żytni z pszenicą lub żytem

 


Kolejna wersja chleba żytniego aromatyzowanego słodem, przecierem jabłkowym i prażonym słonecznikiem z dodatkiem gotowanej pszenicy lub żyta

Autorką przepisu jest @peku_prosto 


Ciasto:
- 60 gramów żytniego zakwasu
- 220 gramów mąki pełnoziarnistej
- 200 gramów wody

Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Pszenicę ugotować wcześniej.
200 gramów ziaren pszenicy lub żyta i 400 gramów wody gotować przez około 30-40 minut, do momentu, aż będą miękkie. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.

Prożony słonecznik
90-100 gramów nasion słonecznika opłukać i rozgnieść na patelni, aż uwolnią przyjemny aromat.


Ciasto:
- cały zaczyn
- 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 210 g przesianej mąki żytniej
- 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej pełnoziarnistej, jeśli nie masz orkiszowej)
- 50 g ciemnego fermentowanego słodu suchego
- 100 g dżemu jabłkowego
- 500 g +++ wody (w zależności od konsystencji ciasta)
- 20 g soli
- 9 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży
- gotowane ziarna pszenicy/żyta i prażone nasiona słonecznika
- odrobina mielonej kolendry dla aromatu 🙂


Wszystkie składniki włóż do miski, oprócz pszenicy/żyta i słonecznika. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę. Wyrabiaj 3-4 minuty i dodaj dodatki.
Wyrabiaj jeszcz 2-3 minuty.

Przełóż ciasto do naczynia do fermentacji. Przechowuj w ciepłym miejscu.
Podziel gotowe ciasto na 3 foremki za pomocą wagi. Uformuj ciasto i wygładź je wilgotnymi dłońmi, a następnie użyj silikonowej szpatułki. 
Wyrastaj przez około godzinę.

Spryskaj spryskiwaczem.
Piecz w temperaturze 250–260°C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 210°C przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie gotowe.