JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

czwartek, 15 sierpnia 2013

Nalewka brzoskwiniowa

Nasza brzoskwinia zaowocowała pierwszy raz i od razu za dużo ... ale nie ma problemu i postanowiłem sobie poradzić z nadmiarem owoców.

Źródło http://www.potrawyregionalne.pl/208,3035,NALEWKI_BRZOSKWINIOWE_.htm

Składniki:
4 kg dojrzałych brzoskwiń, 1,5 kg cukru, 0,75 litra spirytusu 96 %, 2 litr wódki 40 %.

Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć. Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.

Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
Dodatki: kardamon + goździki.
Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Pozostałe brzoskwinie można użyć jako dodatek do różnych deserów.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz