JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 17 listopada 2025

Bułki burgerowe na tangzhong w Listopadowej Piekarni








Na listopadową pluchę Piekarnia Amber zaproponowała słoneczne bułeczki prosto z piekarni Zorry
Troszkę za późno zorientowałem się, że bułeczki są do burgerów i zostały zjedzone w tradycyjny sposób.
Bułeczki są wspaniale maślane i mięciutkie a część posypałem mieszanką ziaren.

Bułeczki burgerowe na tangzhong

przepis i zdjęcie od Zorry

12 bułek
Tangzhong
100 g pełnego mleka
20 g mąki pszennej typ 550

Ciasto
220 g pełnego mleka, zimnego
480 g mąki pszennej typ 550
10 g świeżych drożdży
20 g cukru
50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
10 g soli

Do smarowania przed i po pieczeniu
1/2 jajka
sezam
20 g roztopionego masła

Aby przygotować Tangzhong, wlej mleko i mąkę do małego rondelka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż mieszanina zgęstnieje, a trzepaczka utworzy smugi na dnie rondelka.
Umieść tangzhong w misce robota kuchennego. Wlej zimne mleko; dzięki temu całość lekko się ochłodzi i nie będzie potrzeby dalszego schładzania.
Dodaj pozostałe składniki ciasta do miski i wyrabiaj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty, następnie przełącz na ustawienie 1 lub 2 i odstaw ciasto na 15 minut do wyrobienia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60–90 minut – lub do momentu, aż będzie dobrze wyrośnięte.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, podziel je na 12 równych części i uformuj z nich okrągłe kulki.
Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F) z termoobiegiem, a blachę do pieczenia umieść w środku.
Posmaruj kawałki ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp nasionami sezamu.
Ostrożnie przesuń papier do pieczenia z kawałkami ciasta na rozgrzaną blachę i piecz przez 15 minut.
Wyjmij blachę z bułkami z piekarnika i natychmiast posmaruj je roztopionym masłem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce.