JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Panuozzo czyli włoskie pieczywo w Sierpniowej Piekarni

 









W sierpniu Amber, zaproponowała kolejną włoską podróż kulinarną, tym razem, do Kampanii.

Panuozzo to najsłynniejsza kanapka z tego rejonu Włoch, która w nadzieniu ma mozzarellę, salcissii, młode liście brokułów, gotowaną szynkę albo scamorzy.
W moim wariancie kanapka zawierała: majonez, mozarellę, czarne oliwki, gotowane jajko, wędzonego łososia i liście rukoli - była wspaniała !!!

Panuozzo (podaję za Amber)
215 gramów mąki Manitoba
100 gramów mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody o temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do podsypania

Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj połowę wody i wyrabiaj, następnie dodaj sól, a następnie resztę wody. Zagnieć ciasto i zostaw na około 10 minut. Następnie umieść je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Wstaw do lodówki na noc.

W dniu pieczenia wyjmij cisto z lodówki, połóż na blacie, przykryj i zostaw na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Ciasto podziel na pół, a następnie złóż każdą część. Aby to zrobić, spłaszcz ciasto i złóż ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręć ciasto, spłaszcz i złóż również z tej strony do środka. Uformuj na podłużne placki i ściśnij palcami koniec ciasta. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryj i odstaw na 2 godziny, złączeniem do dołu.

Kawałki ciasta posyp semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.

Ostudź na kratce, przetnij na pół i włóż do środka co chcesz.

Panuozzo wspólnie piekli:

Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

niedziela, 28 sierpnia 2022

Chleb pełnoziarnisty gryczany z sezamem



Na blogu www.thefreshloaf.com można znaleźć wiele ciekawych przepisów oraz informacji i doświadczeń.
Tym razem spodobał mi się chleb z dużym dodatkiem sezamu oraz mąkami gryczaną, żytnią i pszenną.
Chlebek wyszedł wyśmienity z bardzo wyraźnym smakiem prażonego sezamu.

Chleb pełnoziarnisty gryczany z sezamem

Źródło: https://www.thefreshloaf.com/node/70722/whole-rye-wheat-and-buckwheat-beer-sourdough-black-and-white-sesame-seeds

Zakwas
80g pszenna pełnoziarnista
80g żytnia razowa
160g woda
7g starter
Wymieszać i pozostawić na 11-12 godzin.

Ciasto
83g pszenna pełnoziarnista
83g żytnia razowa
36g gryczana razowa
117g woda
50g piwo Ale
9g sól
50g słód jęczmienny (może być miód)
166g prażony sezam

Wymieszać mąki i sól. Dodać słód, sezam i mąkę gryczaną. Połączyć wodę z piwem i wlać do misy.
Mieszać wszystkie składniki do dobrego połączenia.
Wstępna fermentacja 30 min.
Przełożyć do foremki, posypać mąką żytnią razową lub pszenną razową.
Wyrastanie 30 min – na powierzchni będzie widać „pęknięcia”.
Naciąć w X mokrą żyletką.
Pieczenie z parą w temp. 235C przez 50-60 min, po 25 minutach wypuścić parę.
Kroić po min. 8 godzinach.



niedziela, 21 sierpnia 2022

Sillabröd szwedzki chleb żytni





Na blogu @solncepek, można znaleźć wiele ciekawych przepisów ale ten na szwedzki chleb żytni z kawą, słodem i siemieniem lnianym, bardzo mi się spodobał.

Po upieczeniu mogę napisać, że chleb jest wspaniale aromatyczny i o delikatnym miękiszu i jest po prostu pyszny.

Zakwas
30g startera
100g mąki żytniej 720
100g wody
Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin w temp. 20-25C.

Zaparka
100g mąki żytniej 720
4g kminku
30g siemienia lnianego
200g wrzącej mocnej kawy (zaparzyłem z około 3 łyżeczek i dodałem do ciasta część "fusów" i chyba na przyszłość dodam więcej :-))
10g białego słodu żytniego

Wymieszać wrzącą kawę z mąką i dodać słód. Pozostawić na 2 godz. w temp. 65C. (zapomniałem i zostawiłem na noc i bardzo ładnie się scukrzyło: słodki smak i bardzo płynna konsystencja)

Zakwaszona zaparka
200g zakwasu
Cała Zaparka

Wymieszać i pozostawić na 3-3,5 godziny w 30C.

Ciasto
Cała zakwaszona Zaparka
200g mąki pszennej chlebowej
50g mąki żytniej 720
50g syropu maltozowego (30g syropu jęczmiennego ciemnego)
30g cukru muscovado lub brązowego (50g ciemnego syropu cukrowego)
12g soli morskiej
75-100g wody

Wymieszać wszystkie składniki (mieszałem łyżką drewnianą) i pozostawić do wyrastania na 2 godziny w temp. 28-30C.
Przełożyć do formy i pozostawić do wyrastania na 1-1,5 godziny.

Pieczenie
240C 10 min
200C 20 min
180C 40 min
10 minut przed końcem pieczenia można posmarować syropem: 1 łyżeczka kawy, roztopione masło, melasa, miód i posyp kminkiem. Można spryskać wodą.


niedziela, 7 sierpnia 2022

Chleb żytni Alaska






Na blogu @sergey_registrr znalazłem bardzo prosty w wykonaniu i zaskakująco smaczny chleb żytni.

Przepis na jedną keksówkę:
290g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
105g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej)
250g maki żytniej jasnej (720, 960)
390g wody
10g soli
15g cukru
200g ziaren (dodałem podprażony słonecznik)

Wymieszać, przez 2-3 minuty, wszystkie składniki oprócz ziaren i na koniec dodać ziarna i dobrze wymieszać.
Wstępne wyrastanie około 1,5 godziny w temp. 30C.
Przełożyć do keksówki, wygładzić wilgotnymi dłońmi i posypać słonecznikiem.
Wyrastanie końcowe 50-60 min w temperaturze 32-35C.
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 240C.