JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Panuozzo czyli włoskie pieczywo w Sierpniowej Piekarni

 









W sierpniu Amber, zaproponowała kolejną włoską podróż kulinarną, tym razem, do Kampanii.

Panuozzo to najsłynniejsza kanapka z tego rejonu Włoch, która w nadzieniu ma mozzarellę, salcissii, młode liście brokułów, gotowaną szynkę albo scamorzy.
W moim wariancie kanapka zawierała: majonez, mozarellę, czarne oliwki, gotowane jajko, wędzonego łososia i liście rukoli - była wspaniała !!!

Panuozzo (podaję za Amber)
215 gramów mąki Manitoba
100 gramów mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody o temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do podsypania

Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj połowę wody i wyrabiaj, następnie dodaj sól, a następnie resztę wody. Zagnieć ciasto i zostaw na około 10 minut. Następnie umieść je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Wstaw do lodówki na noc.

W dniu pieczenia wyjmij cisto z lodówki, połóż na blacie, przykryj i zostaw na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Ciasto podziel na pół, a następnie złóż każdą część. Aby to zrobić, spłaszcz ciasto i złóż ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręć ciasto, spłaszcz i złóż również z tej strony do środka. Uformuj na podłużne placki i ściśnij palcami koniec ciasta. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryj i odstaw na 2 godziny, złączeniem do dołu.

Kawałki ciasta posyp semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.

Ostudź na kratce, przetnij na pół i włóż do środka co chcesz.

Panuozzo wspólnie piekli:

Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku

6 komentarzy:

  1. Pyszności! Mam wielką ochotę na Twoją neapolitańską kanapkę. Bardzo dziękuję za sierpniowe wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale udał Ci się ten wypiek! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne kanapki! Miło tak razem podróżować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega pysznie! 🤩

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym tak pysznie napakowaną jak Twoje! Wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, była wspaniała i pięknie Ci się upiekła Guciu :-) Do następnego.

    OdpowiedzUsuń