Na blogu @sergey_registrr znalazłem bardzo prosty w wykonaniu i zaskakująco smaczny chleb żytni.
Przepis na jedną keksówkę:
290g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
105g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej)
250g maki żytniej jasnej (720, 960)
390g wody
10g soli
15g cukru
200g ziaren (dodałem podprażony słonecznik)
Wymieszać, przez 2-3 minuty, wszystkie składniki oprócz ziaren i na koniec dodać ziarna i dobrze wymieszać.
Wstępne wyrastanie około 1,5 godziny w temp. 30C.
Przełożyć do keksówki, wygładzić wilgotnymi dłońmi i posypać słonecznikiem.
Wyrastanie końcowe 50-60 min w temperaturze 32-35C.
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 240C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz