JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 15 grudnia 2025

Norweski chleb świąteczny Julebrød w Grudniowej Piekarni





 Wspaniale smacznie kończymy kolejny rok wspólnego pieczenia w #blogowapiekarniaamber, zaproszniem do wypieku aromatycznego chleba prosto z Norwegii.

Kolejny raz dziękuję Amber za cierpliwość, zaangażowanie i chlebowe podróże, inspirujące i poznawcze a w efekcie uczące różnych technik przygotowywania pieczywa oraz różnych smaków jakie można znaleźć w "zwykłym" pieczywie. Ale chyba najważniejsza jest wspólnota ludzi dzielących wspólną pasję.

Moje uwagi:

- chlebek upiekłem w wersji zakwasowej tj. z dodatkiem 280g zakwasu pszennego (z mąki w przepisie odjąłem 140g i z ilości mleka odjąłem 140g),

- chlebe przypomina mi w smaku nasz Chlebek turecki/Żulik.

Norweski chleb świąteczny Julebrød
na tangzhong
przepis i zdjęcie z Trines Matblogg

4 chlebki
1000 g mąki pszennej
750 g mleka
1 jajko
25 g świeżych drożdży lub 1/2 torebki suchych drożdży
125-150 g cukru
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g masła pokrojonego w kostkę
250-300 g rodzynek
1 jajko (roztrzepane) do posmarowania

Tangzhong
Wsyp 90 g mąki pszennej i wlej 450 g mleka do małego rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Użyj trzepaczki lub podobnego narzędzia i dobrze wymieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Tangzhong nie powinno się gotować. Ostudź do temperatury pokojowej (najlepiej przełóż je do naczynia żaroodpornego i natłuść brzegi, aby szybciej ostygło).

Podczas gdy tangzhong się chłodzi, przygotuj rodzynki. Umieść je w małej miseczce i zalej wrzącą wodą, aż będą lekko przykryte. Pozostaw do namoczenia na około 30 minut, a następnie odcedź.

Resztę mąki (ok. 910 g) i mleko (ok. 300 g, prosto z lodówki) wsyp do miski razem z tangzhong (w temperaturze pokojowej), dodaj resztę składników oprócz masła, rodzynek i jednego jajka (które posłuży do posmarowania), a następnie zmiksuj w robocie kuchennym z hakiem do ciasta.
Najpierw zmiksuj ciasto na niskich obrotach, aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Jeśli ciasto wydaje się suche, dodaj więcej mleka (lub wody), a jeśli jest luźne, dodaj więcej mąki. Następnie zagniataj ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut.
Nie dodawaj więcej mąki w międzyczasie, ciasto powinno być trochę bardziej lepkie niż zwykle. Dodaj masło w kostkach i zagniataj przez kolejne 10 minut. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, biorąc mały kawałek ciasta i ostrożnie go rozciągając. Jeśli możesz rozciągnąć go tak cienko, że prawie możesz przez niego patrzeć – efekt szyby, ciasto jest gotowe.
Jeśli ciasto się wybrzuszy, oznacza to, że nie jest w pełni wyrobione i należy je wyrabiać jeszcze przez kilka minut przed ponownym sprawdzeniem.
Następnie dodaj odsączone rodzynki i wyrabiaj na niskich obrotach, aż będą równomiernie rozłożone w cieście, ale nie tak długo, aby nie zamieniły się w papkę. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą lub przykryj pokrywką i umieść je w miejscu bez przeciągów. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, co zazwyczaj zajmuje 1-1,5 godziny. Jeśli nie masz czasu na tak długie wyrastanie ciasta, możesz podgrzać mleko do około 20 stopni przed dodaniem go do ciasta.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel je na cztery równe części i uformuj duże bułki. Pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut pod ściereczką, a następnie uformuj bożonarodzeniowe bułki w pożądany kształt i rozłóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostaw bożonarodzeniowe bułki do wyrośnięcia pod ściereczką lub folią spożywczą, aż podwoją swoją objętość. Zajmie to około godziny. Posmaruj bochenki roztrzepanym jajkiem i natnij je żyletką lub ostrym nożem.

Piecz chlebki świąteczne na dolnej półce w temperaturze 200 stopni (grzanie górne i dolne) przez 25–30 minut, aż będą miały ładny kolor i będą upieczone, a delikatne postukanie w spód będzie wydawać głuchy dźwięk. Obserwuj je pod koniec pieczenia. Jeśli uważasz, że chlebki świąteczne zaczynają się zbyt mocno rumienić, możesz przykryć je arkuszem papieru do pieczenia na ostatnie kilka minut.

Ostudź świąteczny chleb na kratce i delektuj się – na przykład z masłem, brązowym serem i filiżanką dobrej herbaty! Możesz też spróbować go z ogórkami kiszonymi i śledziem.

niedziela, 7 grudnia 2025

Chleb żytni z pszenicą lub żytem

 


Kolejna wersja chleba żytniego aromatyzowanego słodem, przecierem jabłkowym i prażonym słonecznikiem z dodatkiem gotowanej pszenicy lub żyta

Autorką przepisu jest @peku_prosto 


Ciasto:
- 60 gramów żytniego zakwasu
- 220 gramów mąki pełnoziarnistej
- 200 gramów wody

Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Pszenicę ugotować wcześniej.
200 gramów ziaren pszenicy lub żyta i 400 gramów wody gotować przez około 30-40 minut, do momentu, aż będą miękkie. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.

Prożony słonecznik
90-100 gramów nasion słonecznika opłukać i rozgnieść na patelni, aż uwolnią przyjemny aromat.


Ciasto:
- cały zaczyn
- 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 210 g przesianej mąki żytniej
- 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej pełnoziarnistej, jeśli nie masz orkiszowej)
- 50 g ciemnego fermentowanego słodu suchego
- 100 g dżemu jabłkowego
- 500 g +++ wody (w zależności od konsystencji ciasta)
- 20 g soli
- 9 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży
- gotowane ziarna pszenicy/żyta i prażone nasiona słonecznika
- odrobina mielonej kolendry dla aromatu 🙂


Wszystkie składniki włóż do miski, oprócz pszenicy/żyta i słonecznika. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj wodę. Wyrabiaj 3-4 minuty i dodaj dodatki.
Wyrabiaj jeszcz 2-3 minuty.

Przełóż ciasto do naczynia do fermentacji. Przechowuj w ciepłym miejscu.
Podziel gotowe ciasto na 3 foremki za pomocą wagi. Uformuj ciasto i wygładź je wilgotnymi dłońmi, a następnie użyj silikonowej szpatułki. 
Wyrastaj przez około godzinę.

Spryskaj spryskiwaczem.
Piecz w temperaturze 250–260°C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 210°C przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie gotowe.

poniedziałek, 17 listopada 2025

Bułki burgerowe na tangzhong w Listopadowej Piekarni








Na listopadową pluchę Piekarnia Amber zaproponowała słoneczne bułeczki prosto z piekarni Zorry
Troszkę za późno zorientowałem się, że bułeczki są do burgerów i zostały zjedzone w tradycyjny sposób.
Bułeczki są wspaniale maślane i mięciutkie a część posypałem mieszanką ziaren.

Bułeczki burgerowe na tangzhong

przepis i zdjęcie od Zorry

12 bułek
Tangzhong
100 g pełnego mleka
20 g mąki pszennej typ 550

Ciasto
220 g pełnego mleka, zimnego
480 g mąki pszennej typ 550
10 g świeżych drożdży
20 g cukru
50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
10 g soli

Do smarowania przed i po pieczeniu
1/2 jajka
sezam
20 g roztopionego masła

Aby przygotować Tangzhong, wlej mleko i mąkę do małego rondelka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż mieszanina zgęstnieje, a trzepaczka utworzy smugi na dnie rondelka.
Umieść tangzhong w misce robota kuchennego. Wlej zimne mleko; dzięki temu całość lekko się ochłodzi i nie będzie potrzeby dalszego schładzania.
Dodaj pozostałe składniki ciasta do miski i wyrabiaj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty, następnie przełącz na ustawienie 1 lub 2 i odstaw ciasto na 15 minut do wyrobienia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60–90 minut – lub do momentu, aż będzie dobrze wyrośnięte.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, podziel je na 12 równych części i uformuj z nich okrągłe kulki.
Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F) z termoobiegiem, a blachę do pieczenia umieść w środku.
Posmaruj kawałki ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp nasionami sezamu.
Ostrożnie przesuń papier do pieczenia z kawałkami ciasta na rozgrzaną blachę i piecz przez 15 minut.
Wyjmij blachę z bułkami z piekarnika i natychmiast posmaruj je roztopionym masłem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Bułeczki wspólnie piekli

Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne