JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 15 stycznia 2024

Chleb Pan Moreno w Styczniowej Piekarni






Nowy 2024 rok Piekarnia Amber rozpoczęła od wypieku intrygującego, hiszpańskiego chleba Pan Moreno wg przepisu z bloga Plötzblog.
Intrygujące dla mnie były dwa składniki: 100% mąki pszennej razowej oraz ... brak soli (czyli 1 składnik ?!).
Mam kilka, nie najlepszych smakowo, doświadczeń z pominięciem soli w chlebie i obawiałem się przepisu. Na obawy postanowiłem zrobić część chleba z dodatkami: wędzonym bundzem i papryczkami jalapenio.

Moje uwagi:
- chlebek jest bardzo przyjemny w wykonaniu,
- mąka pszenna razowa, zakwas i drożdże dają namiastkę soli i odkryłem nowe doznania smakowe,
- wersja serowo-papryczkowa jest także bardzo ciekawa.

Pan Moreno

przepis i zdjęcie Plötzblog
1 bochenek o wadze ok. 1150 g
Uwaga ! To jest chleb bez soli! Służy jako dodatek do zup, przekąsek i dań obiadowych

Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania: 14 godzin 42 minut

dzień 1 20:18 Zrób zakwas pszenny
dzień 2 8:23 Zrób główne ciasto
9:07 Rozciąganie i składanie
9:15 Rozgrzej piekarnik do 250°C
9:38 kształtuj chleb
10:14 natnij chleb
10:15 piecz
11:00 upieczony

644 g Mąka pszenna pełnoziarnista 99,75%
484 g Woda 75%
13 g masło 2%
6,5 g Świeże drożdże 1%
3,2 g Zakwas pszenny TA 200 (luźny) 0,5%

Zakwas pszenny
32 g Woda 40°C 5%
32 g Mąka pszenna pełnoziarnista 20°C 5%
3,2 g Zakwas pszenny TA 200 (miękki) 5°C 0,5%

Mieszaj, aż składniki połączą się w miękkie ciasto. Pozostaw do dojrzewania na 12 godzin w temperaturze 20°C.

Ciasto główne
13 g masło 5°C 2%
452 g Woda 30°C 70%
611 g Mąka pszenna pełnoziarnista 20°C 94,75%
zakwas 20°C
6,5 g Świeże drożdże 5°C 1%

Odważ składniki do misy robota w podanej kolejności. Połącz w ciasto.
Zagniataj do momentu, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę ciasta (test szyby) (pożądana temperatura ciasta: ok. 26°C).

Pozostaw do dojrzewania na 1 godzinę w temperaturze 20°C. Rozciągnij i złóż po 30 minutach.

Odgazuj ciasto, ściskając je i mocno zawiń w okrągły kształt.

Pozostaw do dojrzewania 30 minut w temperaturze 20°C, pod przykryciem, w lekko posypanym mąką koszu fermentacyjnym.
Prezłóż na papier do pieczenia.
Za pomocą ząbkowanego noża trzymanego prostopadle do powierzchni ciasta, wykonaj kilka równoległych nacięć.

Piekarnik z kamieniem do pieczenia lub blachą nagrzej do 250°C.
Za pomocą płaskiej blachy lub deski przenieś papier do pieczenia z chlebem na kamień do pieczenia do lekko naparowanego piekarnika. Natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 230 °C. Po 20 minutach wypuść parę. Piecz łącznie 45 minut.

 

niedziela, 14 stycznia 2024

Rogaliki Rugelach

 

Krystyna, co tydzień zaskakuje mnie swoimi wypiekami i często inspiruje do odkrywania smakowitości.

Tym razem zaskoczyła mnie przepisem na super szybkie w wykonaniu rogaliki Rugelach (wydaje mi się, że takie piekło się w moim dzieciństwie :))

Całość zajęła około 1,5 godziny.

Składniki:
* 150 g zimnego masła
* 150 g serka śmietankowego typu Almette, Philadelphia - też z lodówki
* 200 g mąki + ewentualnie minimalna ilośc do oprószenia blatu przy wałkowaniu
* 1 jajko małe (jajko roztrzepać w filiżance bo do ciasta dajemy połowę a drugą połową smarujemy rogaliki)
* powidła, orzechy mielone. Można dać jakiś gęsty dżem (sklepowych nie polecam), rodzynki, żurawinę suszoną.

Sposób przygotowania:
Masło pokroić na mniejsze kawałki i drobno posiekać z mąką. Ja robię to w malakserze i wtedy masło jest cały czas zimne i tworzy maleńkie grudki. A to jest bardzo ważne. Dodać serek i pół jajka. Znów włączyć malakser i kręcić do momentu aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Trwa to naprawdę krótko. Bardzo delikatnie oprószyć blat mąką i wyjąć ciasto z misy malaksera. Uformować kulę, podzielić ją na 4 równe części. Ułożyć na talerzyku , nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować na koło o średnicy ok. 22 cm. Ciasto nie może być za cienkie bo wtedy nie będzie się listkować. Moje miało ok. 3 mm grubości. I teraz można całe koło posmarować powidłami i posypać orzechami a następnie pokroić na 8 trójkątów, lun najpierw pokroić a potem każdy smarować. Zwijać jak rogaliki, od podstawy trójkąta. Należy robić to szybko, żeby ciasto wciąż pozostawało zimne. Tak samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta. Rogaliki ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, zostawiając pomiędzy nimi odstępy bo ciasto sporo rośnie. Posmarować rogaliki pozostałym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z grzaniem góra - dół . Piec ok. 20 minut.