Nowy 2024 rok Piekarnia Amber rozpoczęła od wypieku intrygującego, hiszpańskiego chleba Pan Moreno wg przepisu z bloga Plötzblog.
Intrygujące dla mnie były dwa składniki: 100% mąki pszennej razowej oraz ... brak soli (czyli 1 składnik ?!).
Mam kilka, nie najlepszych smakowo, doświadczeń z pominięciem soli w chlebie i obawiałem się przepisu. Na obawy postanowiłem zrobić część chleba z dodatkami: wędzonym bundzem i papryczkami jalapenio.
Moje uwagi:
- chlebek jest bardzo przyjemny w wykonaniu,
- mąka pszenna razowa, zakwas i drożdże dają namiastkę soli i odkryłem nowe doznania smakowe,
- wersja serowo-papryczkowa jest także bardzo ciekawa.
Pan Moreno
przepis i zdjęcie Plötzblog
1 bochenek o wadze ok. 1150 g
Uwaga ! To jest chleb bez soli! Służy jako dodatek do zup, przekąsek i dań obiadowych
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania: 14 godzin 42 minut
dzień 1 20:18 Zrób zakwas pszenny
dzień 2 8:23 Zrób główne ciasto
9:07 Rozciąganie i składanie
9:15 Rozgrzej piekarnik do 250°C
9:38 kształtuj chleb
10:14 natnij chleb
10:15 piecz
11:00 upieczony
644 g Mąka pszenna pełnoziarnista 99,75%
484 g Woda 75%
13 g masło 2%
6,5 g Świeże drożdże 1%
3,2 g Zakwas pszenny TA 200 (luźny) 0,5%
Zakwas pszenny
32 g Woda 40°C 5%
32 g Mąka pszenna pełnoziarnista 20°C 5%
3,2 g Zakwas pszenny TA 200 (miękki) 5°C 0,5%
Mieszaj, aż składniki połączą się w miękkie ciasto. Pozostaw do dojrzewania na 12 godzin w temperaturze 20°C.
Ciasto główne
13 g masło 5°C 2%
452 g Woda 30°C 70%
611 g Mąka pszenna pełnoziarnista 20°C 94,75%
zakwas 20°C
6,5 g Świeże drożdże 5°C 1%
Odważ składniki do misy robota w podanej kolejności. Połącz w ciasto.
Zagniataj do momentu, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę ciasta (test szyby) (pożądana temperatura ciasta: ok. 26°C).
Pozostaw do dojrzewania na 1 godzinę w temperaturze 20°C. Rozciągnij i złóż po 30 minutach.
Odgazuj ciasto, ściskając je i mocno zawiń w okrągły kształt.
Pozostaw do dojrzewania 30 minut w temperaturze 20°C, pod przykryciem, w lekko posypanym mąką koszu fermentacyjnym.
Prezłóż na papier do pieczenia.
Za pomocą ząbkowanego noża trzymanego prostopadle do powierzchni ciasta, wykonaj kilka równoległych nacięć.
Piekarnik z kamieniem do pieczenia lub blachą nagrzej do 250°C.
Za pomocą płaskiej blachy lub deski przenieś papier do pieczenia z chlebem na kamień do pieczenia do lekko naparowanego piekarnika. Natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 230 °C. Po 20 minutach wypuść parę. Piecz łącznie 45 minut.