JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

czwartek, 16 października 2025

Jesienny chleb warzywny dynia, pomidor i burak - 20 lat World Bread Day







Nie mogłem opuścić wspólnego świętowania 20 lat World Bread Day i niech nam nigdy mąki, wody
i soli nie zabraknie.

W tym roku postanowiłem zabawić się kolorami jesieni w chlebie wykorzystując warzywa: dynię, pomidory i czerwone buraki.
Powstał puszysty i bardzo delikatny chleb pełen ciekawych aromatów.

Jesienny chleb warzywny

1. Chleb dyniowy
300g mąki pszennej chlebowej 750
210g musu z dyni
30g wody
30g zakwasu żytniego
6g soli

2. Chleb pomidorowy
300g mąki pszennej chlebowej 750
210g przecieru pomidorowego własnej produkcji
5g proszku pomidorowego
30g-50g wody (w zależności od konsystencji ciasta)
30g zakwasu żytniego
5g soli

3. Chleb buraczkowy
300g mąki pszennej chlebowej 750
210g wody
10g proszku buraczanego (mielone suszone buraki)
30g zakwasu żytniego
6g soli

Wymieszać mus z wodą i zakwasem (w pozostałych chlebach dodać proszek pomidorowy lub buraczany). Dodać mąkę i krótko wyrobić (tak aby nie było suchych elementów) i pozostawić na 30 minut (autoliza). Następnie dodać sól i 10g wody i wyrobić ciasto metodą "slap and fold" prze 3-5 minut. Przełożyć do naoliwionego pojemnika i pozostawić w niskiej temperaturze 5-10 st C na 10-12 godzin.
Po tym czasie wykonać jedno złożenie "coil and fold" i pozostawić ciasto na 40 minut do 1 godziny.
Rozciągamy pierwsze ciasto przez "laminację" następnie nakładamy na środek kolejne ciasto i ponownie rozciągamy, na wielkość pierwszego, i następnie kolejne ciasto. Całość zwijamy w rulon i dzielimy na kęsy/bochenki. Ja umieściłem moje w foremkach z przykrywkami i pozostawiłem do wyrośnięcia w temperaturze 12 st. C na około 4 godziny. Piec w temperaturze 230 st. C przez około 35-40 minut (pierwsze 15 minut z parą lub pod przykryciem).