JADŁOSPIS
JADŁOSPIS :
niedziela, 25 sierpnia 2013
Chleb pszenno-żytni
W ramach Na zakwasie i na drożdżach improwizacja na podstawie Vermont Sourdough
Składniki:
250g zakwas pszenny
100g zakwas żytni
700g mąka pszenna 1000 (znalazłem w Intermarche)
100g żytnia 720
300g wody (trzeba dodawać stopniowo aby ciasto było "średnio ścisłe")
1 łyżka soli
Wykonanie:
Zakwasy łączymy dodajemy 200g wody (pozostała ilość wg potrzeb) i krótko (aby całość się połączyła) wyrabiamy robotem z hakiem na wolnych obrotach. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 30 min. (autoliza :-) ).
Dodajemy łyżkę soli i wyrabiamy robotem na wysokich obrotach, ok.10-15 minut, można jeszcze ręcznie - aby ciasto było miękkie i elastyczne, niestety może się trochę lepić i można podsypywać mąką lub pomagać sobie oliwą (na ręce i trochę na blat).
Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 30 min. Odgazowujemy (rozpłaszczamy i rozciągamy, możemy pomagać sobie oliwą jeżeli się klei). Składamy w kulę i ponownie pozostawiamy na 30 mi. Ponownie odgazowujemy i pozostawiamy na kolejne 30 min. Ponownie odgazowujemy i dzielimy na dwa bochenki. Umieszczamy w koszyczkach do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do wyrośnięcia gdy ciasto naciśnięte palcem nie powraca od razu do swojego kształtu.
Nacinamy wg upodobań i pieczemy w temp. ok. 230-240 st. przez 20-30 min do czasu uzyskania ładnego koloru i głuchego dźwięku po puknięciu w spód chlebka :-) (najlepsza metoda sprawdzania czy chleb jest gotowy).
Jeżeli chcemy aby chlebek troszkę się błyszczał można po ok. 15 minutach spryskać go wodą.
Studzimy na kratce.
Chlebek bardzo dobry do kanapek, skórka po wystudzeniu robi się miękka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ładne wnętrze ma ten chleb. Moje chleby na ogół też maja szybko mięknącą skórkę. Dziękuję za uczestnictwo w sierpniowej liście. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa chrupiącą skórkę na pewno jest jakiś sposób ...
Usuńpiękny ten chleb Gucio , oj piękny
OdpowiedzUsuńDziękuję Margot - prosty w wykonaniu przygotowany dla tych, którzy nie przepadają za pieczywem żytnim.
UsuńJaki rozmiar mają koszyki do wyrastania przy tym chlebku? Muszę kupić w końcu i nie wiem jakie będą najpraktyczniejsze. A, i jeszcze jedno- podejrzewam, że mogę dać 350 g zakwasu żytniego zamiast 2 rodzajów? Marzena
OdpowiedzUsuńMarzeno, oczywiście że możesz dodać 350 zakwasu żytniego - smak będzie jeszcze lepszy. Moje koszyki: okrągły ma średnicę 27 cm, podłużny 33 cm x 13 cm. Używam często zwykłych koszyczków wiklinowych, które wykładam bawełnianą ściereczką.
UsuńDzięki za szybką odpowiedź :-) Może mi jeszcze podpowiesz, ponieważ gdzieś czytałam a nie umiem teraz tego znaleźć jak na złość. Piekłam najczęściej chlebki pszenno-żytnie ale teraz nastawiam się głównie na żytnio-orkiszowe we wszystkich odmianach i próbuję znaleźć jak mogę zastępować mąkę pszenną mąką orkiszową. Nie jestem pewna czy np. pszenną razową można zastąpić razową orkiszową czy generalnie można manewrować różnymi typami tylko regulując ilością wody? pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńOrkisz to odmiana pszenicy i czesto zastępuję mąkę pszenną mąką orkiszową. Pamiętać trzeba tylko, że mąka orkiszowa nie ma tak dużo glutenu jak pszenna czyli zbyt długie wyrabianie nie jest konieczne i pulchność chleba może być mniejsza. Połączenie mąki żytniej i orkiszowej nie musi być najlepsze : obie posiadają mało glutenu i nie wiem czy mąka żytnia smakiem nie będzie mocniejsza od orkiszowej. Ale wszystko zależy od proporcji i gustów smakowych :-)
Usuń