tag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post4392399167929520550..comments2024-03-17T20:56:38.025+01:00Comments on Kuchnia Gucia: Chleb pszenno-żytniguciohttp://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-62314619826829219122013-11-24T23:08:58.619+01:002013-11-24T23:08:58.619+01:00Orkisz to odmiana pszenicy i czesto zastępuję mąkę...Orkisz to odmiana pszenicy i czesto zastępuję mąkę pszenną mąką orkiszową. Pamiętać trzeba tylko, że mąka orkiszowa nie ma tak dużo glutenu jak pszenna czyli zbyt długie wyrabianie nie jest konieczne i pulchność chleba może być mniejsza. Połączenie mąki żytniej i orkiszowej nie musi być najlepsze : obie posiadają mało glutenu i nie wiem czy mąka żytnia smakiem nie będzie mocniejsza od orkiszowej. Ale wszystko zależy od proporcji i gustów smakowych :-)guciohttps://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-22258978828289527682013-11-24T22:16:14.588+01:002013-11-24T22:16:14.588+01:00Dzięki za szybką odpowiedź :-) Może mi jeszcze po...Dzięki za szybką odpowiedź :-) Może mi jeszcze podpowiesz, ponieważ gdzieś czytałam a nie umiem teraz tego znaleźć jak na złość. Piekłam najczęściej chlebki pszenno-żytnie ale teraz nastawiam się głównie na żytnio-orkiszowe we wszystkich odmianach i próbuję znaleźć jak mogę zastępować mąkę pszenną mąką orkiszową. Nie jestem pewna czy np. pszenną razową można zastąpić razową orkiszową czy generalnie można manewrować różnymi typami tylko regulując ilością wody? pozdrawiam serdecznie :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-63034702060538511482013-11-24T21:45:05.653+01:002013-11-24T21:45:05.653+01:00Marzeno, oczywiście że możesz dodać 350 zakwasu ży...Marzeno, oczywiście że możesz dodać 350 zakwasu żytniego - smak będzie jeszcze lepszy. Moje koszyki: okrągły ma średnicę 27 cm, podłużny 33 cm x 13 cm. Używam często zwykłych koszyczków wiklinowych, które wykładam bawełnianą ściereczką.guciohttps://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-59439841235446864972013-11-24T21:27:09.553+01:002013-11-24T21:27:09.553+01:00 Jaki rozmiar mają koszyki do wyrastania przy tym ... Jaki rozmiar mają koszyki do wyrastania przy tym chlebku? Muszę kupić w końcu i nie wiem jakie będą najpraktyczniejsze. A, i jeszcze jedno- podejrzewam, że mogę dać 350 g zakwasu żytniego zamiast 2 rodzajów? MarzenaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-65124151102889250112013-08-27T20:28:30.580+02:002013-08-27T20:28:30.580+02:00Dziękuję Margot - prosty w wykonaniu przygotowany ...Dziękuję Margot - prosty w wykonaniu przygotowany dla tych, którzy nie przepadają za pieczywem żytnim.guciohttps://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-943585096840662282013-08-27T20:26:14.461+02:002013-08-27T20:26:14.461+02:00Na chrupiącą skórkę na pewno jest jakiś sposób ......Na chrupiącą skórkę na pewno jest jakiś sposób ...guciohttps://www.blogger.com/profile/14603553655401318738noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-73768510739119518442013-08-26T07:37:30.638+02:002013-08-26T07:37:30.638+02:00piękny ten chleb Gucio , oj piękny piękny ten chleb Gucio , oj piękny margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7301689616999286686.post-55743417242850717112013-08-25T23:45:28.643+02:002013-08-25T23:45:28.643+02:00Bardzo ładne wnętrze ma ten chleb. Moje chleby na ...Bardzo ładne wnętrze ma ten chleb. Moje chleby na ogół też maja szybko mięknącą skórkę. Dziękuję za uczestnictwo w sierpniowej liście. Pozdrawiam :)wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.com