Źródło http://www.potrawyregionalne.pl/208,3035,NALEWKI_BRZOSKWINIOWE_.htm
Składniki:
4 kg dojrzałych brzoskwiń, 1,5 kg cukru, 0,75 litra spirytusu 96 %, 2 litr wódki 40 %.
Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć.
Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na
noc.
Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać
wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić
w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
Dodatki: kardamon + goździki.
Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do
butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz