Przepis wg Joanny z cincin na Jogurtowa plecionka drożdżowa z jagodami :
Składniki:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży (dałem 42g)
2 jajka (nie miałem i zastąpiłem 3 łyżkami przecieru z dyni)
150 g mleka
100 ml ulubionego jogurtu ( naturalnego lub aromatyzowanego)
50 g cukru
1/4 kostki masła (czyli chyba 50 – 60 g)
100 g mrożonych jagód ( dodałem świeże brzoskwinie i śliwki z własnego chowu)
szczypta soli, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ubić jajka z jogurtem, cukrem i masłem.
Przesiać mąkę i połączyć ją z masą jogurtową i zaczynem.
Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta- ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk.
Odstawić na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do firmy, rozpłaszczając na całą powierzchnię.
Jagody rozmrozić, dokładnie odsączyć z soku i oprószyć mąką.
Świerze śliwki i brzoskwinie rozłożyłem na cieście i posypałem cukrem muscovado a następnie kruszonką.
Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekłem ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
a gdzie przepis ? Bardzo smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dwa dni temu ciasto ze śliwkami (ucierane). Bardzo smaczne, ale ja wolę jednak drożdżowe. I do tego z węgierkami
Już jest:-) ciasto łatwo się wyrabia a brak jajek nawet za bardzo mu nie zaszkodził.
OdpowiedzUsuńa ja jakoś nie bardzo z dynią drożdżowe. Robiłam w ubiegłym roku i kolor miało śliczny ale wydawało mi się takie bardziej zbite od zwyczajnego drożdżowego.
OdpowiedzUsuńA do tego przepisu to się przymierzam i przymierzam. W końcu muszę wreszcie zrobić :)
Zapraszam na sierpniową listę "Na zakwasie i na drożdżach" Ciasto jest bardzo na czasie i wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuń