niedziela, 25 sierpnia 2013

Sos paprykowy

Nasz znajomy, zaopatrujący nas na "zielonym rynku" w warzywa podarował nam smakowity przepis - wypróbowany w 2012 r i ponownie wykonany w 2013.
 
Uwagi i modyfikacje:
- paprykę zawsze pieczemy w piekarniku : 180st ok 30-40 minut aż zacznie czernieć. Następnie obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazdek nasiennych (tutaj jest chyba kilka sposobów na usuniecie skórki)
- papryki ostrej nigdy nie dodałem więcej niż 2-3szt. na 3kg papryki słodkiej - zależy jak ostre są papryczki i jaką kto ma tolerancję na ostrość,
- czasami całość przepuszczam przez maszynkę a czasami używam blendera lub miksera,
-   gotuję zawsze dłużej albo po troszeczkę przez kilka dni :-)
 
Ten sos podbił nasze ketchupy i chatneye - rewelacja z pieczonymi warzywami a także jako marynata do łososia.

8 komentarzy:

  1. Gucio , bardzo mam chęć na tą pastę i teraz na początku jest 3 kg papryki i 20 dag ostrej i razem to zmielić(oczyszczone tak z pestek)w maszynce takiej do mielenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przepisu dodałem kilka dodatkowych informacji

      Usuń
    2. dziękuję, mam zamiar robić na dniach

      Usuń
    3. Gucio jeszcze tylko chodzi o 1/5 litra tego octu- będzie to tak 2/3 szklanki?

      Usuń
    4. Margot, zgadza się to będzie niecała szklanka - któregoś razu się rozpędziłem i wlewałem pół litra.

      Usuń
    5. o super to chyba wszystko już wiem

      Usuń
  2. I ja zapisałam sobie od razu przepis :) No i pytanie o te pesteczki . Wywalić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno, z pesteczkami i papryczkami trzeba uważać - ja pesteczki wywaliłem.

      Usuń