Czasami mam ochotę na delikatne i puszyste pieczywo i jak jeszcze można je wzbogacić o większą ilość błonnika to ... mam mniejsze wyrzuty sumienia :-)
Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami (przepis od Sourlotti by Abby)
Starter
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej chlebowej
20g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
Słodki starter
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej chlebowej
12.5g wody
12.5g cukru
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)
Ciasto
180g mąki pszennej chlebowej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
125g słodkiego startera
20g cukru
3g soli
10g mleka w proszku
25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „windowane”).
Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.
Super chlebek. Będziemy go piekli w kwietniu, jeżeli pozwolisz.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pozwalam :)
OdpowiedzUsuńTo taki puszysty chlebek ale także zdrowy :)
To jest bardzo mały bocheneczek? czy coś pomyliłam?
OdpowiedzUsuńPorcja wygląda na małą ale chlebek wyrasta prawie trzykrotnie po upieczeniu. Dzisiaj robiłem wersję 1 i 1/2 i po upieczeniu wypełnił całą foremkę 25x11,5x11,5 cm.
OdpowiedzUsuń