I jeszcze jeden przepis na bardzo smaczne rogale z dodatkiem ziemniaków i wersją z zakwasem (pozostałość po pieczeniu chlebów).
Rogale chlebowe z ziemniakami
Źródło: https://www.brooot.de/broetchen/salzstangen-selber-machen/
Składniki
700g mąka pszenna typ 550 (może być chlebowa 750)
150g ziemniaków w postaci puree czyli potłuczone
380-405 g wody (w zależności od ilości wody w ziemniakach)
50g mleka 3,5%
20g masła lekko miękkiego
6g świeżych drożdży lub 1g w wersji zakwasowej
16g soli
Przygotowanie (ok. 10-12 rogalików)
Ciasto wstępne
250g mąki pszennej typ 550
165g wody
1g drożdży prasowanych
Ciasto wstępne
250g mąki pszennej typ 550
165g wody
1g drożdży prasowanych
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i zagnieść ciasto (mokre ręce sobie poradzą).
Przykryć i pozostawić na noc do dojrzewania w temperaturze ok. 21°.
Zakwas pszenny (jeżeli robimy wersję zakwasową)
220g mąki pszennej
220g mąki pszennej
220g wody
10g zakwasu z lodówki
Wymieszać składniki i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Ciasto główne
Ciasto wstępne
5g drożdży prasowanych lub (430g zakwasu)
450g mąki pszennej typ 550 (lub 220g mąki pszennej w wersji zakwasowej)
150g puree ziemniaczanego
215g wody (lub bez wody w wersji zakwasowej, korygujemy konsystencję ciasta w trakcie mieszania)
50g mleka (użyłem 35g mleka w proszku i 15g wody)
20g masła (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
16g soli (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
Wymieszać razem drożdże i ciasto wstępne a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i masła ( w wersji zakwasowej wymieszać składniki z zakwasem).
Wyrabiamy 7 minut na pierwszym poziomie i 2 minuty na drugim – ciasto przestanie się kleić do miski i będzie miało wyraźnie rozwiniętą siatkę glutenową (można już zrobić „test okna”. Następnie dodajemy sól i następnie masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty.
Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, można na końcu zagnieść niewielką ilości wody.
Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 25°.
Przekładamy ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temp. pokojowej (ciasto przyrośnie ponad dwukrotnie).
Rozciągamy ciasto po pierwszych 30minutach i następnie po pierwszej godzinie (2x30 min).
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na omączony blat i dzielimy porcje ciasta o wadze ok. 100g.
Każdą porcje formujemy w kulkę i pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką.
Następnie kawałki ciasta spłaszczamy i wałkujemy owalne podłużne (około 15-20 cm) placki o grubości ok. 2 mm i zwijamy rogale.
Rogale układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230° góra/dół .
Po 45 minutach spryskujemy rogale wodą i posypujemy kminkiem (makiem).
zwilżamy kawałki ciasta spryskiwaczem wodnym i posypujemy grubą solą i kminkiem.
Pieczemy z parą przez ok. 25 minut. Po 10 minutach można na krótko wypuścić parę.
Wyciągamy jak uzyskały ładny rumiany kolor.
Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie na 30-60 minut.
Kolejny cudny wypiek. Na pewno będę piekła. A może też włączymy do naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńTo kolejny przepis rogali z ziemniakami i jestem bardzo zadowolony. Muszę tylko zrobić jeszcze wersję na słodkim zakwasie lub zmniejszyć ilość zakwasu. Mam wrażenie, że do tych rogali bardziej pasuje smak neutralny lub słodki (czyli drożdże) niż kwasowość zakwasu.
OdpowiedzUsuń