Ostatnio zasmakowałem się drobnym pieczywie (chleby płaskie, dodatki do piwa :-)) i w lutym, Piekarnia Amber zaproponowała, Fastenwähe - maślane "bułeczki" wypiekane w Bazylei, w okresie karnawału.
Moje uwagi:
- od razu piec podwójną porcję,
- wspaniały aromat i smak nawet bez dodatków.
Podaję za Amber
Fastenwähe
przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego
do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Guciu fantastycznie Ci wyszły :) Nam bardzo smakowo pasują. Pozdrawiamy serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dostojne bułki z dziurami. Cieszę się, ze ci smakowały i dziękuję za ciekawą podróż do Bazylei.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, od razu należy piec z podwójnej porcji :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają Twoje bułeczki!
Obsypane na bogato i pięknie przyrumienione! :)
OdpowiedzUsuńO, tak! Do piwa będą idealne :-) Do następnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńPysznie upieczone i bardzo zgrabne. Cieszę się, że Ci smakowały. Dziękuję za lutowy czas w naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńGucio , aż dech mi zaparło, takie śliczne te twoje
OdpowiedzUsuńOjojoj, cudne dziurki i widać że chrupiące. Do następnego Guciu!
OdpowiedzUsuńGuciu, masz rację podwójna porcja obowiązkowo. Pozdrawiam lutowo!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też upiekę z podwójnej porcji. Do piwa świetne:-) Pięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuń