Kolejny przykład płaskiego chleba (flat bread), który zaskakuje prostotą wykonania i bogactwem smaków i aromatów.
Wykorzystałem dwa przepisy, które różnią się czasem przygotowania ale także smakiem - oba są smaczne :)
Ramazan piesi wg www.brooot.de
Ciasto wstępne
100g mąki pszennej 55050g wody
50g jogurtu 4%
1g świeżych drożdży
1,5g soli
Wymieszać i pozostawić do dojrzewania w pomieszczeniu na 12-15 godzin.
dzień pieczenia
Ciasto główne
200g ciasta wstępnego
200g mąki z pszenicy twardej durum
100g mąki pszennej 550
160g wody
10g cukru12g oliwy z oliwek (dodaj na końcu)
dzień pieczenia
Ciasto główne
200g ciasta wstępnego
200g mąki z pszenicy twardej durum
100g mąki pszennej 550
160g wody
10g cukru12g oliwy z oliwek (dodaj na końcu)
10g soli (dodaj na końcu)
Ugniataj na poziomie 1 przez około 7 minut.
Ugniataj przez kolejne 3-5 minut na poziomie 2, dodając sól i na koniec oliwę.
W końcowym etapie można dodać dodatkową wodę (Bassinage) i wyrabiać do dobrego wytworzenia siatki glutenowej (test okna).
Jeżeli ciasto nie będzie zbyt miękkie warto użyć dodatkowej ilości wody ok.10g-20g jako Bassinage
(technika dodawania dodatkowej ilości wody w końcowym etapie mieszania wpływa na miękisz oraz "otwieranie się" bochenków w trakcie pieczenia)
Ugniataj przez kolejne 3-5 minut na poziomie 2, dodając sól i na koniec oliwę.
W końcowym etapie można dodać dodatkową wodę (Bassinage) i wyrabiać do dobrego wytworzenia siatki glutenowej (test okna).
Przekładamy ciasto do naoliwionej miski do wyrastania na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Rozciąganie i składanie co 30 i 60 minut.
Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 kulki tego samego rozmiaru, i lekko formuje owalne placki - nie rozciągamy za bardzo. Przykrywamy placki folią spożywczą i pozostawiamy na 1,5 godziny.
Rozciąganie i składanie co 30 i 60 minut.
Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 2 kulki tego samego rozmiaru, i lekko formuje owalne placki - nie rozciągamy za bardzo. Przykrywamy placki folią spożywczą i pozostawiamy na 1,5 godziny.
Delikatnie rozciągamy/ugniatamy placki aby uzyskać końcowy wygląd - grubość ciasta od 1 cm do 1,5 cm. Placek nie musi być w 100% okrągły i równy.
Placki przełożyć na papier do pieczenia.
Placki przełożyć na papier do pieczenia.
Pracując z ciastem podsypujemy blat mąką kukurydzianą lub semoliną.
Kolejne 30 minut odpoczynku pod folią spożywczą.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230° przez 30 minut z kamieniem (ja piekłem ba blasze).
Kolejne 30 minut odpoczynku pod folią spożywczą.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230° przez 30 minut z kamieniem (ja piekłem ba blasze).
Teraz cienko posmaruj kawałki ciasta mieszanką oliwy z oliwek, jajka i jogurtu (1 żółtko + 2 łyżki oliwy + 1 łyżka jogurtu) i posyp sezamem i czarnuszką.
Można także maczać palce w w/w mieszance i wyciskać kształt i wzór placka.
Można także maczać palce w w/w mieszance i wyciskać kształt i wzór placka.
Ciasto z papierem do pieczenia przełożyć łopatą na kamień do pieczenia (można to zrobić również na blasze do pieczenia).
Pieczemy z parą przez 10 minut w 230°.
Następnie wypuszczamy parę i obniżamy temperaturę do 200° i piecze jeszcze 10 minut do uzyskania ładnego koloru :)
Pieczemy z parą przez 10 minut w 230°.
Następnie wypuszczamy parę i obniżamy temperaturę do 200° i piecze jeszcze 10 minut do uzyskania ładnego koloru :)
Jeżeli mamy dwa placki to jeden pieczemy a drugi pozostaje pod folią i smarujemy i posypujemy przed włożeniem do pieca.
Studzimy na kratce.
Studzimy na kratce.
Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=ZCAAsQ612tw&ab_channel=AuntieSaniye%27sRecipes
Ramazan Pidesi wg www.bengingi.com
Składniki:
Na ciasto
420 gr mąki
240 ml letniego mleka
35 ml oleju roślinnego
30 gr cukru
10 gr soli
10 gr suchych drożdży
Do smarowania -
1 żółtko, 10 ml mleka, 10 ml oleju
Do posypania - sezam i czarnuszka
W misce wymieszaj mleko, drożdże i cukier.
Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
Wymieszaj mąkę i sól. Powoli dodawaj je do ciasta. Za każdym razem jedna trzecia kwoty.
Po dodaniu całej mąki kontynuuj wyrabianie ciasta na powierzchni roboczej. Jeśli jest zbyt lepki, do posypania można użyć odrobiny mąki. Troszkę!!
Po wyrabianiu ciasta przez 5-7 min powinno być elastyczne i piękne. Przykryj ręcznikiem i odstaw ciasto do podwojenia.
Rozłóż gruby młynek kukurydziany na blasze do pieczenia. Zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do patelni i nada mu dodatkową skórkę.
Delikatnie przenieś ciasto z miski na blachę do pieczenia.
Spłaszcz ciasto dłonią do dużego kształtu pita. Powinna mieć grubość 1/2 cm.
Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 45-60 min.
Przygotuj mieszankę do szczotkowania, łącząc wszystkie składniki razem.
Zanurz palce w mieszance do szczotkowania i stwórz okrągłą krawędź pity (jak ciasto do pizzy).
Następnie, wciąż zanurzając palce w mieszance do szczotkowania, ułóż palcami długie równoległe linie wzdłuż środka pity.
Następnie obróć pitę i stwórz więcej linii, aby uformować kształt rombu (jak w baklawie).
Posmaruj brzeg pity i posmaruj sezamem.
Posmaruj środek pity i rozprowadź nasiona czarnuszki.
Piecz w nagrzanym piekarniku (430F lub 220C) przez 20-25 min.
Wyjmij z piekarnika. Pozwól Ramazan Pidesi odpocząć przez 15 minut, a następnie zjedz to wszystko z bliskimi.
ojej jakie fajne, jeszcze dwa rodzaje
OdpowiedzUsuńEmulsja do smarowania i czarnuszka smacznie działają :)
UsuńBardzo apetyczne i kuszące!
OdpowiedzUsuńDajcie się skusić :)
Usuńpyszne :)
OdpowiedzUsuń