Szukałem prostego przepisu na chleb żytni i znalazłem u @Chlebospis na Instagramie.
Wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie a chlebek bardzo smaczny.
chlebospis - https://www.instagram.com/p/CYELwWMjqSM/
Przepis na keksówkę 20 cm.
Etap 1
Wymieszać:
•100 g aktywnego zakwasu żytniego
•175 g mąki żytniej typ 720
•175 g wody
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić wyrastania w temperaturze pokojowej na 4-8h. W tym czasie przygotować dodatki. Do miseczki wsypać:
•20 g siemienia lnianego
i zalać:
•100 g wody wrzątku
Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Na suchej patelni uprażyć:
•40 g nasion słonecznika
•30 g pestek dyni
Ostudzić.
Etap 2
Do zaczynu dodać:
•170 g wody
•100 g mąki pszennej typ 750
•50 g mąki żytniej typ 2000
•50 g mąki żytniej typ 720
•8 g soli
•siemię lniane, słonecznik i pestki dyni
Wymieszać dokładnie,przełożyć do keksówki posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Odstawić do wyrastania na 2-4h (w zależności od temperatury). Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremki rozgrzać piekarnik do 230C (bez termoobiegu). Włożyć na dolna półkę piekarnika i piec przez 45 minut.
Fantastyczny chlebek. Mogę wiedzieć co to za ciekawa foremka do wypieku?
OdpowiedzUsuńTo rozpinana foremka, którą kiedyś kupiłem w Tchibo. Bardzo dobrze się w niej piecze i kromeczki są śliczne :)
OdpowiedzUsuń