JADŁOSPIS
JADŁOSPIS :
poniedziałek, 12 lutego 2018
Bułki pieczone metodą solno – drożdżową - Lutowa Piekarnia
W lutym, Amber zaprosiła nas do wypróbowania przepisu Zorry – klik! na wypiek bułek na nietypowym zaczynie solno-drożdżowym.
Moje uwagi:
- użyłem mieszanki mąki pszenne 750 i orkiszowej 750 (orkiszowa wyglądała bardziej na razową),
- piekłem w piecu,
- mąka orkiszowa zmniejszyła puszystość ale dodała ciekawego posmaku.
Bułki pieczone metodą solno – drożdżową (przepis na 10 bułek)
Oryginalny przepis pochodzi z bloga – klik!.
Chrupiące, miękkie bułki z równym miękiszem. Nadają się na śniadanie, ale także na kolację.
Składniki
roztwór solno – drożdżowy
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży
Ciasto
500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową
200 g wody
15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
10 g masła miękkiego
roztwór soli i drożdży
Dzień wcześniej
Umieść sól, wodę i drożdże w szklance, zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).
Dzień pieczenia
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).
Formowanie
Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki.
Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki je i umieścić w piekarniku.
Piecz z parą przez 12-15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też upiekę z razowymi mąkami.
One zmniejszają puszystość istotnie, dlatego zdecydowałam użyć mąki pszennej bio. Dziękuję za pyszny luty w Piekarni!
Idealne wnętrze. :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułki, fajnie się razem piekło, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa użyłam orkiszowej 630 i buły nieco jaśniejsze od Twoich, ale struktura wnętrza bardzo podobna. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńKolejny wspólny raz bardzo udany! Pozdrawiam
Dziękuję za wspólny czas i pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne wnętrze :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.
OdpowiedzUsuń