poniedziałek, 12 lutego 2018

Bułki pieczone metodą solno – drożdżową - Lutowa Piekarnia


W lutym, Amber zaprosiła nas do wypróbowania przepisu Zorry – klik! na wypiek bułek na nietypowym zaczynie solno-drożdżowym.

Moje uwagi:
- użyłem mieszanki mąki pszenne 750 i orkiszowej 750 (orkiszowa wyglądała bardziej na razową),
- piekłem w piecu,
- mąka orkiszowa zmniejszyła puszystość ale dodała ciekawego posmaku.


Bułki pieczone metodą solno – drożdżową (przepis na 10 bułek)
Oryginalny przepis pochodzi z bloga – klik!.

Chrupiące, miękkie bułki z równym miękiszem. Nadają się na śniadanie, ale także na kolację.

Składniki
roztwór solno – drożdżowy
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży

Ciasto
500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową
200 g wody
15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
10 g masła miękkiego
roztwór soli i drożdży

Dzień wcześniej
Umieść sól, wodę i drożdże w szklance, zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

Dzień pieczenia
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).

Formowanie
Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki.
Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki je i umieścić w piekarniku.
Piecz z parą przez 12-15 minut.

10 komentarzy:

  1. Piękne!
    Następnym razem też upiekę z razowymi mąkami.
    One zmniejszają puszystość istotnie, dlatego zdecydowałam użyć mąki pszennej bio. Dziękuję za pyszny luty w Piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułki, fajnie się razem piekło, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja użyłam orkiszowej 630 i buły nieco jaśniejsze od Twoich, ale struktura wnętrza bardzo podobna. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałości!
    Kolejny wspólny raz bardzo udany! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólny czas i pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólny czas i pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczone. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń