Zakupiłem mąkę dyniową i przyszedł czas na jej chlebowe użycie. Kolor mąki i zapach wskazywały na ciekawe efekty kulinarne.
400g zakwasu żytniego (3 fazowy) dokarmiony w ostatniej fazie 100g mąki dyniowej
350-400g wody
12g soli
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
100g mąki dyniowej
100g mąki żytniej typ720
100g mąki graham
350g mąki pszennej (typ 850)
Nasiona: pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam, nasiona chia - podprażyć na patelni.
Wykonanie:
Całość umieścić w maszynie do wyrabiania chleba i ustawić program wyrabiania ok. 1,5 godz.
W trakcie dodać podprażone nasiona.
Po wyrobieniu przełożyć do foremek i obsypać ziarnami.
Wyrastanie ok. 2 godz.
Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez ok. 15 minut a następnie w temp. 200 st. przez ok 30 min.
Pod koniec pieczenia spryskać wodą.
Chleb wygląda wspaniale,a mąka dyniowa,jak zresztą miąższ i pestki,bardzo zdrowa:)
OdpowiedzUsuńW smaku jest bardzo dyniowy, miękisz nie jest zbyt "puszysty" - następnym razem zastąpię mąkę żytnią pszenną lub orkiszową.
OdpowiedzUsuńNapewno też będzie pysznie.Ja osobiście lubię lubię domowe cięższe chleby i na zakwasie takich się właśnie spodziewam.Twój na oko nie wygląda na mało"puszysty",ale skoro można uczynić go jeszcze lepszym,to czemu nie:) a tak wogóle,to bardzo fajne chleby wypiekasz!
UsuńDziękuję za miłe słowa i gorąco pozdrawiam kolejną miłośniczkę zakwasowych chlebków :)
OdpowiedzUsuń