niedziela, 3 kwietnia 2016

Chleb dyniowy wieloziarnisty

 Zakupiłem mąkę dyniową i przyszedł czas na jej chlebowe użycie. Kolor mąki i zapach wskazywały na ciekawe efekty kulinarne.
400g zakwasu żytniego (3 fazowy) dokarmiony w ostatniej fazie 100g mąki dyniowej
350-400g wody
12g soli
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
100g mąki dyniowej
100g mąki żytniej typ720
100g mąki graham
350g mąki pszennej (typ 850)
Nasiona: pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, sezam, nasiona chia - podprażyć na patelni.

Wykonanie:
Całość umieścić w maszynie do wyrabiania chleba i ustawić program wyrabiania ok. 1,5 godz.
W trakcie dodać podprażone nasiona.
Po wyrobieniu przełożyć do foremek i obsypać ziarnami.
Wyrastanie ok. 2 godz.
Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez ok. 15 minut a następnie w temp. 200 st. przez ok 30 min.
Pod koniec pieczenia spryskać wodą.


4 komentarze:

  1. Chleb wygląda wspaniale,a mąka dyniowa,jak zresztą miąższ i pestki,bardzo zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku jest bardzo dyniowy, miękisz nie jest zbyt "puszysty" - następnym razem zastąpię mąkę żytnią pszenną lub orkiszową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno też będzie pysznie.Ja osobiście lubię lubię domowe cięższe chleby i na zakwasie takich się właśnie spodziewam.Twój na oko nie wygląda na mało"puszysty",ale skoro można uczynić go jeszcze lepszym,to czemu nie:) a tak wogóle,to bardzo fajne chleby wypiekasz!

      Usuń
  3. Dziękuję za miłe słowa i gorąco pozdrawiam kolejną miłośniczkę zakwasowych chlebków :)

    OdpowiedzUsuń