Na Mirabelkowym Blogu znalazłem ten chleb nie chleb z całą pewnością pełen zdrowia i ślicznie wyglądający (a tutaj jest pierwotne źródło).
Niestety nie miałem dwóch składników: babki płesznik lub jajowatej i nasion chia.
Chlebek jest trochę mało konkretny w smaku a brak dodania babki spowodował, że jest zbyt sypki. Orzechy można by podprażyć, podobnie jak wiekszość składników. Następnym razem postaram się dodać wszystkie składniki.
Składniki:
1 szklanka nasion (3/4 słonecznika, ¼ dyni),
¾ kubka orzechów (laskowych, włoskich i migdałów),
½ szklanki siemienia lnianego,
½ szklanki żurawiny (można pominąć),
1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
2 łyżki nasion chia (ja nie miałem i nie dałem),
4 kopiaste łyżki zmielonych nasion babki płesznik lub jajowatej (dodałem 4 łyżki mielonego siemienia i to było za mało - 10 łyżek jak pisze na gotowaniena102.blogspot),
szczypta soli,
1 łyżka miodu syropu klonowego lub syropu z agawy,
3 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego,
1,5 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce i odstawić na kilka godzin (co najmniej dwie) celem napęcznienia.
Następnie przełożyć do niedużej keksówki (dł. 20 cm) wysmarowanej masłem.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut, po czym wyłożyć chleb z formy do góry dnem na blachę i piec kolejne 40 minut.
Chleb zostawić do całkowitego wystudzenia, inaczej będzie rozpadać się przy krojeniu. Najlepiej upiec go wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia.
Chlebek najlepiej kroi się ostrym, cienkim nożem.
Pysznie tu u Ciebie. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńPiekłam ten chleb i mnie nie zachwycił.
OdpowiedzUsuńNie lubię takiego zwartego miąższu...
Mimo że dodałam wszystkie składniki.
Dam mu jeszcze szansę :-) Najwyżej "skończy" jako przegryzacz lub granola.
UsuńRobiłam go, jest pyszny!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/
Dostanie jeszcze jedą szansę :-) a u Ciebie jest bardzo ciekawie ...
UsuńNie jest taki sypki, no chyba, że kroiles go po zmrożeniu. Śliczny ten przekrój!
OdpowiedzUsuńChleb to nie jest, ale pyszna przekaska do wina. Upiekłam i moze jeszcze kiedyś upieke na jakieś piwno-winne spotkanie.
Guciu, chlebek jest przepyszny. Zrobiłam tak jak napisałeś, dodałam nasiona chia, w które się wcześniej zaopatrzyłam. Chleb się nie kruszy. Jest przepyszny. Polecam osobom lubiącym ziarenka :)
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o orzechy z nawiasu to trzeba dodac wszystkie, czy sa one podane do wyboru ?
OdpowiedzUsuń