niedziela, 23 lutego 2014

Chleb zmieniający życie

Na Mirabelkowym Blogu znalazłem ten chleb nie chleb z całą pewnością pełen zdrowia i ślicznie wyglądający (a tutaj jest pierwotne źródło).
Niestety nie miałem dwóch składników: babki płesznik lub jajowatej i nasion chia.
Chlebek jest trochę mało konkretny w smaku a brak dodania babki spowodował, że jest zbyt sypki. Orzechy można by podprażyć, podobnie jak wiekszość składników. Następnym razem postaram się dodać wszystkie składniki.

Składniki:
1 szklanka nasion (3/4 słonecznika, ¼ dyni),
¾ kubka orzechów (laskowych, włoskich i migdałów),

½ szklanki siemienia lnianego,
½ szklanki żurawiny (można pominąć),
1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
2 łyżki nasion chia (ja nie miałem i nie dałem),
4 kopiaste łyżki zmielonych nasion babki płesznik lub jajowatej (dodałem 4 łyżki mielonego siemienia i to było za mało - 10 łyżek jak pisze na gotowaniena102.blogspot),
szczypta soli,
1 łyżka miodu syropu klonowego lub syropu z agawy,
3 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego,
1,5 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce i odstawić na kilka godzin (co najmniej dwie) celem napęcznienia.
Następnie przełożyć do niedużej keksówki (dł. 20 cm) wysmarowanej masłem.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut, po czym wyłożyć chleb z formy do góry dnem na blachę i piec kolejne 40 minut.
Chleb zostawić do całkowitego wystudzenia, inaczej będzie rozpadać się przy krojeniu. Najlepiej upiec go wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia.
Chlebek najlepiej kroi się ostrym, cienkim nożem.

8 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam ten chleb i mnie nie zachwycił.
    Nie lubię takiego zwartego miąższu...
    Mimo że dodałam wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam mu jeszcze szansę :-) Najwyżej "skończy" jako przegryzacz lub granola.

      Usuń
  3. Robiłam go, jest pyszny!
    Zapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostanie jeszcze jedą szansę :-) a u Ciebie jest bardzo ciekawie ...

      Usuń
  4. Nie jest taki sypki, no chyba, że kroiles go po zmrożeniu. Śliczny ten przekrój!
    Chleb to nie jest, ale pyszna przekaska do wina. Upiekłam i moze jeszcze kiedyś upieke na jakieś piwno-winne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Guciu, chlebek jest przepyszny. Zrobiłam tak jak napisałeś, dodałam nasiona chia, w które się wcześniej zaopatrzyłam. Chleb się nie kruszy. Jest przepyszny. Polecam osobom lubiącym ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli chodzi o orzechy z nawiasu to trzeba dodac wszystkie, czy sa one podane do wyboru ?

    OdpowiedzUsuń