JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

piątek, 31 grudnia 2021

Długo dojrzewające ciasto bożonarodzeniowe z suszonymi owocami i brandy

 

Kolejna inspiracja od @kuchennymidrzwiami, tym razem na słodko i z "mocą".
Suszone owoce, macerowane w aromatycznym alkoholu i długie dojrzewanie po upieczeniu ...
Przepis przypomniał mi o Kletzenbrot i musiałem go wypróbować.
Ciasto jest bardzo aromatyczne i z całą pewnością warte świątecznego powtarzania.
Ja do macerowania użyłem domowego calvadosu (moje własne jabłka, suszone i macerowane w alkoholu).

Przepis (podaję za @kuchennymidrzwiami)

900 g suszonych owoców- śliwki, morele, rodzynki sułtanki, gruszki, daktyle, żurawina, figi
250 ml brandy
270 g mąki orkiszowej t550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
4 szczęśliwe jajka
200 g cukru muscovado
50 ml soku z pomarańczy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych gozdzikow
100 ml brandy do polania ciasta w czasie dojrzewania

Suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. żurawinę zostaw w całości. W misce zalej je brandy lub mocnym naparem herbaty. Wymieszaj, przykryj i zostaw na kilka godzin lub noc. Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub dwie małe i wyłóż dno papierem do pieczenia. Maje wymieszaj z proszkiem i przyprawami. Osobno zmiksuj masło.z cukrem i dodawaj po jednym jajku. Wlej sok pomarańczowy. Miksując dodawaj mąkę z przyprawami. Dodaj owoce z brandy lub herbatą, wymieszaj drewnianą łyżką i przeloz do formy. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika I piecz godzinę. Potem zmniejsz temp. Do 140 st. C i piecz jeszcze godzinę lub półtorej. Sprawdź patyczkiem i wyjmij na kratkę i zostaw aby ostygło. Polej 1 łyżką brandy lub naparem, zawiń w papier i wloz do torby foliowej. Odwijaj je i polewaj w czasie dojrzewania, które powinno trwać miesiąc lub minimum dwa tygodnie. Tydzień przed świętami już nie polewaj ciasta. Trzymaj owinięte i podaj na świąteczny deser.

 

1 komentarz: