JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 15 listopada 2021

Pan de Jamón. Wenezuelski chleb z szynką - Listopadowa Piekarnia






Na listopadowe dni Piekarnia Amber przygotowała wenezuelski przysmak świąteczny, ożywiający
jesienne nastroje swoimi dodatkami. Przepis pochodzi z tej strony.

Moje uwagi:- chlebek bardzo ładnie wygląda,
- jest prosty w wykonaniu,
- "pożałowałem" szynki i użyłem połowę porcji - nie warto oszczędzać,
- powinienem cieniej rozwałkować i zrobić więcej zawijań :)
- jeden z bochenków zrobiłem w wersji "vege" z kabanosami roślinnymi :)

Wenezuelski chleb z szynką

Składniki
500 gramów (prawie 4 szklanki) mąki pszennej uniwersalnej
2 łyżeczki (6 gramów) drożdży instant
4 gramy (1/2 łyżeczki) soli
24 gramy (2 łyżki stołowe) cukru
35 gramów (1/4 szklanki) mleka w proszku
1 jajko
1 szklanka (225 ml) ciepłej wody
3 łyżki (42 gramy) masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie:
400 gramów szynki wędzonej z udźca
8 do 12 plastrów boczku
1 szklanka oliwek nadziewanych czerwoną papryką (lub do smaku)
3/4 szklanki rodzynek (lub do smaku)

Glazura:
1 jajko
0,5 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta:
Do małej filiżanki wlej 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut, aż powstanie piana.
Po uzyskaniu piany drożdżowej dodaj ją do mąki, mleka w proszku, pozostałej części ciepłej wody (3/4 szklanki) i lekko ubitego jajka, mieszając hakiem do ciasta. W miarę wyrabiania dodajemy masło małymi porcjami. Ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.
Ciasto włóż do dużej miski, skrop olejem obracając tak, aby całe ciasto nasączało się olejem. Przykryj czystą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie.
Podzielić ciasto na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta. Z jednego boku ponacinać ciasto w paski. Na prawie całej powierzchni (do nacięcia) ciasta ułożyć szynkę, boczek, oliwki i rodzynki. Zwinąć w roladę. Ułóż bochenki na posypanym mąką talerzu, przykryj i odstaw na kolejne 30 do 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Piecz chleb przez 20 minut, następnie posmaruj chleb jajkiem z miodem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
Wyjmij je z piekarnika i połóż na stojaku, aby ostygły, pokrój w plasterki.

Uwagi:
Ilość szynki, boczku, oliwek i rodzynek może się różnić w zależności od smaku, jeśli bardzo lubisz, dodaj więcej…
Jeśli nie masz mleka w proszku, zastąp wodę mlekiem płynnym.

4 komentarze:

  1. Pięknie nadziany. U mnie ciasto tak urosło, że nadzienia prawie nie widać...
    Dziękuję Guciu za listopadowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu nam się pysznie upiekło. Wege kabanosy? Interesujący dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczności!
    Coraz bardziej żałuję, że nie udało mi się go upiec z Wami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, że dopiero dzisiaj wpadam podziwiać Twój chlebek. Pięknie Ci się upiekł:-) Do następnego spotkania przy pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń