Wspaniale aromatyczny i bardzo delikatny chleb żytni z niewielkim dodatkiem (ok. 25%) mąki pszennej razowej.
Przepis od @ from.voronezh (https://www.instagram.com/p/CSgnM29NJ8u/)
35g melasy Extra Black - dodałem ciemnego słodu/syropu jęczmiennego
15g soli
50g cukru - można dodać mniej lub zastąpić miodem
76g ulubionych powideł - ja użyłem czekośliwki
7g mielonej kolendry
7g mielonego kminku
5g świeżych drożdży (można pominąć, ale dodają dodatkowego aromatu)
460g zakwasu żytniego (ja używam 3 fazowego ale można na noc zmieszać 70g startera, 200g wody, 200g mąki żytniej)
425g wody o temperaturze pokojowej35g melasy Extra Black - dodałem ciemnego słodu/syropu jęczmiennego
15g soli
50g cukru - można dodać mniej lub zastąpić miodem
76g ulubionych powideł - ja użyłem czekośliwki
7g mielonej kolendry
7g mielonego kminku
5g świeżych drożdży (można pominąć, ale dodają dodatkowego aromatu)
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
405g maki żytniej 997 lub mieszanki 1:1 720 i 2000
Wymieszać wodę, zakwas, czekośliwkę, sól i cukier. Dodać mąki i wyrabiać ok. 15 min na pierwszej prędkości. Konsystencja dosyć luźna ale nie powinna być lejąca. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia (temperatura 27-28C):
Wymieszać wodę, zakwas, czekośliwkę, sól i cukier. Dodać mąki i wyrabiać ok. 15 min na pierwszej prędkości. Konsystencja dosyć luźna ale nie powinna być lejąca. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia (temperatura 27-28C):
60min wyrastanie i lekkie składania w misce, mokrymi rękoma,
30min wyrastanie i formowanie i przełożenie do foremek
82min :) wyrastanie w formach : ciasto urośnie dwukrotnie a na powierzchni powinny pojawić się malutkie dziurki (6-7 dziurek powinno wskazać, że ciasto jest gotowe do pieczenia).
Porcja na 2 keksówki.
Pieczenie:
15min w temp. 250C z dużą ilością pary (foremka z wodą)
40min w temp. 200C bez pary.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz