Jak co miesiąc, Amber zaproponowała, do wspólnego wypieku, smakowity przepis, tym razem, pochodzący z bloga Amy Bakes Bread.
- bułeczki są wspaniale mięsiste,
= próbowałem zrobić precle ale mi nie wyszły,
- zapomniałem ładnie naciąć bułeczki,
- zdecydowanie polecam do wielokrotnego powtarzania.
Podaję za Amber:
Bułki preclowe na zakwasie
przepis i zdjęcie ze strony Amy Bakes Bread
Zakwas (fermentowany przez noc/gotowy za 10-12 godzin / w temp. 25 st. C )
13 g zakwasu dojrzałego/aktywnego
130 g mąki uniwersalnej /chlebowej
130 g wody
Ciasto
250 g zakwasu
430 g wody ( uwaga! ostrożnie z dodawaniem wody)
20 g soli
3 g proszku słodowego diastatycznego/miodu
850 g mąki chlebowej
70 g masła zmiękczonego
płatki soli morskiej
Wieczorem wymieszaj 13 gramów dojrzałego zaczynu na zakwas z 130 gramami mąki i 130 gramami wody. Przykryj i odstaw na noc, aż będzie bulgoczący, aktywny i gotowy do użycia.
Ciasto na zakwasie
Następnego ranka w misie miksera wymieszaj wyrośnięty zaczyn, wodę, mąkę, sól i proszek słodowy/miód za pomocą haka do ciasta. Zagniataj przez 5 minut. Ciasto będzie gęste i możesz pomyśleć, że dodałeś za dużo mąki. Nie martw się. Zmięknie, gdy dodasz masło.
Zagniataj przez około 5 minut. Następnie dodaj zmiękczone masło, 1/2 łyżki na raz i zagniataj przez 5-8 minut, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie jedwabiście gładkie.
Fermentacja
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 4-5 godzin w temperaturze 25-26 st. C, aż będzie napuszone i napowietrzone. Po fermentacji ciasto można umieścić w lodówce na noc / do 2 dni przed uformowaniem i zrobieniem bułek.
Formowanie
Wyłóż ciasto na blat i za pomocą skrobaczki, uformuj wałek i podziel na 16 kawałków. Weź każdy kawałek ciasta i pociągnij/ściśnij boki, aż utworzy kulkę. Tocz kulkę na blacie, trzymając dłoń w kształcie miseczki ( patrz film na stronie przepisu), aby zamknąć kulki.
Wyrastanie
Wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym. Umieść osiem kulek ciasta na każdej blasze. Przykryj kulki ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrastania w ciepłym (25-26 st. C) miejscu na 3-4 godziny. Po upływie 3-4 godzin ciasto powinno być napuszone, napowietrzone i wyrośnięte.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C.
Metoda sody oczyszczonej. Zagotuj 8 szklanek wody. Dodaj 6 łyżek sody oczyszczonej. Umieść bułki precelkowe w gotującej się wodzie z sodą oczyszczoną i gotuj przez 60-90 sekund. Wyjmij precle z wrzącej wody i umieść na blachach do pieczenia. Posyp solą.
Piecz natychmiast po kąpieli w sodzie oczyszczonej przez 15-20 minut w temperaturze 240 st. C. Pozostaw do całkowitego (lub prawie całkowitego) ostygnięcia przed spożyciem.
Pysznie upieczone! I ten idealny środek. Moje nie wyszły tak puszyste, tylko bardziej zwarte. Dziękuję, że podjąłeś lipcową piekarniczą rękawicę.
OdpowiedzUsuńPiękne!!! Pyszne były i już planuję kolejny ich wypiek. Dla mnie są miłym wspomnieniem i cieszę się, że wylądowały w naszej piekarni:-) Dziękuję za wspólny czas .
OdpowiedzUsuńNawet bez nacięcia wyglądają uroczo. :)
OdpowiedzUsuń