Przepis na ten chleb-ciasto znalazłem na blogu uczestnika Światowego Dnia Chleba organizowanego przez Zorrę. Najbardziej spodobało mi się połączenie "słodkiego" zakwasu z proszkiem do pieczenia w towarzystwie orzechów i czekolady. Moje uwagi:
- w cieście 100% mąka orkiszowa 650.
Słodki zakwas:
40 g zakwasu pszennego Lievieto madre
125 g mąki pszennej 750
125 g cukru
120 ml letniego mleka
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 6 godzin lub lepiej na noc.
Ciasto
Słodki zakwas
Słodki zakwas
250 g mąki orkiszowej 650
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
3 jajka
125 ml oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
120 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanej czekolady
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury .
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
3 jajka
125 ml oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
120 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanej czekolady
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury .
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Ubij jajka z cukrem waniliowym.
Ubij jajka z cukrem waniliowym.
W misce wymieszaj ubite jajka ze słodkim zakwasem a następnie z dodaj olej i mąkę. Dobrze wymieszaj i na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladę.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, keksówki.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, keksówki.
Pieczemy 50-55 minut w nagrzanym do 200 ° C (góra-dół) piekarniku.
Jeżeli za szybko będzie się rumienić to przykrywamy folią aluminiową.
Po ugryzieniu jest efekt wow!
OdpowiedzUsuńSmacznego 😊
OdpowiedzUsuń