JADŁOSPIS
JADŁOSPIS :
niedziela, 23 kwietnia 2017
Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente
Kolejny pszenny wypiek. Tym razem, wyjątkowo, bez zakwasu !!! ale z ziarnami :-)
Źródło wg Tatter na cincin i oczywiście u Mistrza Hamelmana.
Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente
Soaker:
80g łamanego żyta (dodałem śruty pszennej)
80g siemienia
70g nasion słonecznika
70g płatkow owsianych
375g wody
nasiona zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin czyli na noc.
Pate fermente:
300g mąki pszennej białej chlebowej (użyłem 550)
195g wody
1 łyżeczka soli
0.6g swiezych drozdzy (1/8 lyzeczki instant)
drożdże rozczyniamy w wodzie, dodajemy mąkę i sól, mieszamy do uzyskania gładkiej masy (dosyć gęstej), przykrywamy folią i zostawiamy na 12-16 godzin czyli na noc.
Ciasto
W dużej misce umieszczamy :
700g białej pszennej mąki chlebowej (użyłem typ 850)
280g wody
20g soli
16g swieżych drożdży (1 1/2 lyzeczki instant)
Soaker - namoczone ziarna.
Mieszamy (ręcznie/mikserem) aż składniki się połączą (ok 3 min), następnie dodajemy po kawałku pate fermente. Uwaga !!! ciasta jest dość dużo i będzie miało dość ścisłą konsystencję - dobry robot sobie poradzi ale można wyrabiać ręcznie. Mieszamy. Sprawdzamy hydrację - jeżeli będzie za bardzo ścisłe dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy ok. 3-4 minuty. Ciasto jest dość luźne...tzn. nie tworzy zwartej kuli ale też się nie przelewa :-)
Przykrywamy folią i zostawiamy do wstępnego wyrośnięcia na 2 godz. składąjac raz po godzinie.
Dzielimy ciasto na dwa duże bochenki, lub 3 średnie lub bułeczki...lekko formujemy z podzielonego ciasta kule, zostawiamy przykryte na stole, sklejeniami do góry, na 20 min. Później formujemy właściwe kształty, umieszczamy w koszykach lub blasze (sklejeniami do góry).
Gotowe bochenki wyrastają 1-1 1/2 godz.
Pieczemy na kamieniu w dobrze nagrzanym piecu, w temp 240C, z parą, przez 40 min. (chleby) jeśli skórka chleba zbyt szybko brązowieje, zmniejszamy temperaturę pieca ( może lepiej będzie napisać piekarnika).
Gorąco polecam, chleb jest wyśmienity długo zachowuje swieżość!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
udał sie na 6 z plusem , jaki ma miąższ , ach
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie przepisy co wstawiła Pusia na cin cin , niestety jej blogi są nieaktywne :(
Ten przepis, prosty i miły w wykonaniu zaskakuje użyciem tak dużej ilości ziaren, które zupełnie nie przeszkadzają w formowaniu bochenka i dodają "zdrowotności" do pszennego wypieku bez zakwasu.
OdpowiedzUsuń