Zbliżają się długie zimowe wieczory i trzeba przygotować coś do chrupania :-)
To jest tradycyjny szwedzki chlebek chrupki pieczony w owalne kształty z otworkiem w środku. Chlebki po wypieczeniu nawlekano na kijki i tak czekały na czas spożycia.
Składniki
300 g zakwasu żytniego („ożywionego” 3 dni prze pieczeniem – 3 fazowe ciasto zakwaszone)
200 ml mleka (może być woda)
200 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kminku
Wszystkie składniki dobrze wyrobić (u mnie mikser ok. 3-4 min). Powstanie dość zwarte ciasto, aby nie było zbyt twarde lub za miękkie dodawać mleko/wodę stopniowo. Wyłożyć na blat i jeszcze chwilkę wyrabiać, podsypując mąką żytnią (z całą pewnością będzie się kleiło).
Przykryć folią i odstawić do lodówki na 10-12 godzin (na noc).
Wyciągnąć z lodówki, lekko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i wałkować, podsypując mąką żytnią razową. Grubość ok. 2-3 mm (czyli cienko), ulubione kształty (w oryginale okrągłe z dziurką wielkości kciuka w środku). Przełożyć na blachę, ponakłuwać gęsto widelcem (można specjalnym wałkiem z kolcami). Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250C. Piec ok. 5 minut z jednej i drugiej strony (czyli odwrócić po 5 min.), pilnując aby się nie przypaliło (im cieńsze wałkowanie tym krótsze pieczenie). Odłożyć na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Łał! Super zdjęcia! Upiekę to pieczywo, bo mam akurat fazę na pieczywo szwedzkie. A nie było bardzo twarde?
OdpowiedzUsuńNie jest twarde jak suchary:-) jest kruche. Ważne aby dosyć cienko rozwałkować i pozwolić im troszkę podrosnąć. Ja mam zawsze pewną porcję pod ręką gdy wieczorem chce się coś pochrupać...
OdpowiedzUsuńTeż upiekłam dzisiaj podobny
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie z Goteborga
Czy ten chlebek podobny jest smakiem i chrupkością do chlebków typu Vasa?
OdpowiedzUsuńW smaku podobny w chrupkości ma bardziej zwartą konsystencję ale jest bardzo chrupki.
Usuń