niedziela, 9 grudnia 2012

Szwedzkie pieczywo chrupkie na zakwasie (Knäckebröd)


Zbliżają się długie zimowe wieczory i trzeba przygotować coś do chrupania :-)
To jest tradycyjny szwedzki chlebek chrupki pieczony w owalne kształty z otworkiem w środku. Chlebki po wypieczeniu nawlekano na kijki i tak czekały na czas spożycia.

Przepisów na Knäckebröd znalazłem wiele. Różnią się nieznacznie. Nie znalazłem jednak przepisu z użyciem zakwasu (tak pieczono w orygilane) - zamieniłem drożdże na szacunkową ilość zakwasu.

Składniki

300 g zakwasu żytniego („ożywionego” 3 dni prze pieczeniem – 3 fazowe ciasto zakwaszone)

200 ml mleka (może być woda)

200 g mąki żytniej razowej

200 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka kminku

Wszystkie składniki dobrze wyrobić (u mnie mikser ok. 3-4 min). Powstanie dość zwarte ciasto, aby nie było zbyt twarde lub za miękkie dodawać mleko/wodę stopniowo. Wyłożyć na blat i jeszcze chwilkę wyrabiać, podsypując mąką żytnią (z całą pewnością będzie się kleiło).

Przykryć folią i odstawić do lodówki na 10-12 godzin (na noc).

Wyciągnąć z lodówki, lekko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i wałkować, podsypując mąką żytnią razową. Grubość ok. 2-3 mm (czyli cienko), ulubione kształty (w oryginale okrągłe z dziurką wielkości kciuka w środku). Przełożyć na blachę, ponakłuwać gęsto widelcem (można specjalnym wałkiem z kolcami). Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250C. Piec ok. 5 minut z jednej i drugiej strony (czyli odwrócić po 5 min.), pilnując aby się nie przypaliło (im cieńsze wałkowanie tym krótsze pieczenie). Odłożyć na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

5 komentarzy:

  1. Łał! Super zdjęcia! Upiekę to pieczywo, bo mam akurat fazę na pieczywo szwedzkie. A nie było bardzo twarde?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest twarde jak suchary:-) jest kruche. Ważne aby dosyć cienko rozwałkować i pozwolić im troszkę podrosnąć. Ja mam zawsze pewną porcję pod ręką gdy wieczorem chce się coś pochrupać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też upiekłam dzisiaj podobny

    Pozdrawiam serdecznie z Goteborga

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ten chlebek podobny jest smakiem i chrupkością do chlebków typu Vasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku podobny w chrupkości ma bardziej zwartą konsystencję ale jest bardzo chrupki.

      Usuń