JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

poniedziałek, 23 kwietnia 2012



 Pachnący kolendrą, słodkawy w smaku chleb żytni.
Chlebek robi się szybko i ważnym składnikiem jest słód diastyczny :-)
Składniki:
450g zakwasu zytniego (używam 3 dniowego aktywnego - dokarmiany rano i wieczorem w proporcji 100ml mąki+50 ml wody)
380g maki zytniej ( proponuję 200g typ720+180g typ 1400 - można też dodać razową)
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g melasy
20g słodu diastycznego (to taki, który wspomaga wyrastanie a nie daje smaku)
7g mielonej kolendry
5g calych nasion kolendry (tutaj zależy od upodobań smakowych).

W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i melasę a następnie łączymy z zakwasem. Dodajemy mąkę i krótko a dokładnie mieszamy całość. Konsystencja bardzo klejąca i dość gęsta (bardziej do przekładania łyżką niż przelewania), przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną całymi ziarnami kolendry. Wierzch ciasta wyrównujemy naoliwioną dłonią i przykrywamy folią spożywczą. Czas wyrastania od 2 do 4 godzin (ciasto dojdzie do brzegów foremki czyli urośnie prawie dwukrotnie). Czas wyrastania zależy od kilku warunków: "mocy" zakwasu, temperatury otoczenia, wilgotności i innych.
Pieczemy 15 min w 230st a następnie ok. 40 min w 200st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz