JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

środa, 8 maja 2024

Granola na zakwasie



Mózg człowieka lubi chrupanie zwłaszcza w wersji fit :):
Przepis z https://amybakesbread.com/easy-sourdough-discard-granola/#recipe
(automatyczne tłumaczenie)

113 gramów niesolonego masła, zrumienionego i roztopionego, patrz uwagi do przepisu
100 gramów zakwasu odrzuca 100% hydracji
84 gramów miodu
30 gramów brązowego cukru (można zmniejszyć lub zastąpić częściowo miodem, melasą)
8 gramów soli
240 gramów płatków owsianych
Opcjonalnie 1 szklanka posiekanych orzechów
Opcjonalnie 1 szklanka suszonych owoców

INSTRUKCJE

Brązowe masło: Umieść kostkę (113 gramów) masła w rondlu ustawionym na średnim ogniu. Niech masło się roztopi i zagotuje. Sprawdzaj często. Po kilku minutach masło się zrumieni, pozostawiając na patelni małe brązowe kawałki. Zdejmij brązowe masło z ognia ( nie pozwól, aby brązowe kawałki zrobiły się czarne – nie chcesz, żeby masło się spaliło) . Pozwól trochę ostygnąć.
Rozgrzej piekarnik do 160C.
W średniej wielkości misce wymieszaj brązowe masło, miód, odrzucony zakwas, brązowy cukier, sól. Mieszaj, aż resztki zostaną całkowicie włączone do mieszaniny.
Dodać płatki owsiane, orzechy i suszone owoce. Mieszaj, aż płatki owsiane/owoce/orzechy pokryją się płynną mieszanką.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Wysyp masę granoli na papier pergaminowy i równomiernie ją rozprowadź.
Piec około 20 minut. Za pomocą szpatułki obróć granolę i piecz przez kolejne 5-10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
Wyciągnij granolę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blasze. Podziel na kawałki i ciesz się!

NOTATKI

Suszone owoce i orzechy: są opcjonalne w przepisie. Możesz dodać około 2 filiżanek dowolnych dodatków. Suszony kokos, orzechy, suszone owoce i nasiona to łatwe dodatki do tej granoli na zakwasie.
Masło Brązowe : Ta granola naprawdę czerpie korzyści ze smaku orzechowo-brązowego masła, który można znaleźć w brązowym maśle. Jeśli wolisz, zamiast brązowego masła możesz zastąpić zwykłe, niesolone, roztopione masło.
Odrzut zakwasu: Zawsze używam odrzutu 100% uwodnionego zakwasu. Im starszy odrzut, tym wyraźniejszy będzie kwaśny smak. Im świeższy odrzut, tym mniej wyraźny.


1 komentarz: