Z całą pewnością to majowa pogoda pomogła w wyborze tych ślicznych i smakowitych bułeczek do wspólnego wypiekania. Przepis pochodzi z bloga Natasha’s Baking.
Moje uwagi:
= od razu trzeba piec podwójną porcję!!!
Chrupiące bułeczki z masłem i solą
przepis i zdjęcie z bloga Natasha’s Baking
200 g mąki chlebowej
50 g mąki tortowej
17 g odtłuszczonego mleka w proszku
155 g wody
5 g soli kuchennej
20 g cukru
3 g suchych drożdży instant
10 g niesolonego masła
70 g zimnego masła do środka bułek
płatki soli lub gruba sól do posypania bułek
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i miksuj przez 5 minut na małych obrotach.
Zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj miksowanie przez kolejne 5 minut.
Ciasto musi stać się elastyczne i połączyć się.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze ok. 25 st. C.
Ciasto podziel na 7 równych części (po około 65 g każda).
Zaokrąglij każdy kawałek ciasta w kulkę. Pozwól odpocząć 15 minut pod przykryciem.
Każdą kulkę ciasta zwiń w kształt kropli. Przykryj i odstaw na 15 min.
Rozpocznij zwijanie każdego kawałka ciasta, trzymaj górną część uniesioną w powietrzu i zacznij zwijać dolną część wzdłuż, tak długo, jak to możliwe. Następnie przytrzymaj dolną część, unieś ją w powietrze i zwiń górną część tak cienko i długo, jak to możliwe, tworząc długie trójkąty (długość trójkątów ciasta powinna wynosić około 50 cm).
Zimne masło podziel na 10 g kawałki.
Na szerszą część trójkąta ciasta ułóż kostkę masła. W środku zawiń masło, tworząc bułkę w kształcie rogalika. Powtórz ten sam proces z pozostałymi kawałkami ciasta (sposób formowania ciasta zobacz na zdjęciach na blogu Nataszy). Roladki ciasta ułóż na pergaminie.
Pozostaw bułki maślane do wyrośnięcia na 40 minut do 1 godziny w temperaturze ok. 25 st. C, aż będą puszyste i większe.
Roladki obficie spryskaj dwukrotnie wodą, a następnie posyp z wierzchu płatkami soli .
Rozgrzej piekarnik do 260 st. C i piecz bułeczki przez 14-18 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Wyjmij chrupiące bułeczki z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Kuchnia Gucia
Piękności! Tak, podwójna porcja na start. Dziękuję za majowe wypiekanie.
OdpowiedzUsuńMoje nie mają takich dziurek, szkoda. Upiekła dwie porcje i to była dobra decyzja. Pozdrawiam majowo!
OdpowiedzUsuńAle super dziury! Mi takie nie wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń