Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
podaję za Guciem
Starter
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej chlebowej
20g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
Słodki starter
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej chlebowej
12.5g wody
12.5g cukru
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)
Ciasto
180g mąki pszennej chlebowej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
125g słodkiego startera
20g cukru
3g soli
10g mleka w proszku
25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła
Płatki owsiane do posypania bochenków
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”).
Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.
Chleb na blogach:Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Cudny ten Twój chlebek, mój jeszcze powinien wyrastać. Muszę powtórzyć ten wypiek, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDaj mu czasu, powinien przyrosnąć prawie trzykrotnie :)
UsuńWspaniały chlebek. Pieczenie go to cudowna autoterapia. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMnie uspakajają makowe kropeczki :-)
UsuńMnie też!
UsuńPięknie wyrośnięty. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Też mnie zaskoczył wzrostem :)
UsuńPięknie wyrósł Twój bochenek, dziękuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńPiękny! i jaki miąższ. Mój następny raz też będzie z ziarnami maku.
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny, dzięki za Twoją propozycję Gucio. Następny będzie bez cukru.
OdpowiedzUsuńGuciu ależ cudne wnętrze i zgrabny bochenek. Bardzo Ci dziękuję za przepis :) Chlebek pyszny i od czasu do czasu na białe szaleństwo można sobie pozwolić :) M
OdpowiedzUsuńA wie Pan dlaczego nierówno wyrosły?
OdpowiedzUsuń