JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 28 listopada 2021

Prosty chleb żytni z nasionami "Legendarny"



Przepis na ten chleb jest bardzo prosty a efekt bardzo smaczny :)

Autorką przepisu jest @ovoynova - https://www.instagram.com/p/B5lGVziFNpn/.



Chleb żytni z nasionami „Legendarny”

Zakwas żytni
15g startera żytniego
70g mąki żytniej
70g wody w temp. pokojowej.
Wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 6-8 godzin⠀

Ciasto
Zakwas żytni
150g wody
160g mąki żytniej (użyłem mieszanki 1400,967,2000)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
14g miodu/cukru/syropu słodowego
6g soli
50g nasion (czarnuszka, słonecznik, siemię lniane, sezam, dynia – dowolne) – nasiona zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę zakwasu, pozostawiamy na 2-8 godzin w temperaturze pokojowej.

Wykonanie
Wymieszać, dokładnie, zakwas, wodę, nasiona miód i sól. Dodać mąki i jeszcze raz bardzo dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Konsystencja zwarta ale dająca się mieszać łyżką (u mnie większą drewnianą).
Przykryć folią spożywcza i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. Na blacie posypanym mąką żytnią razową, uformować bochenki i przełożyć do foremki (ja przełożyłem od razu bez formowania).
Pozostawić do końcowego wyrastania na około 1-2 godziny (do czasu aż na powierzchni pojawi się 6-7 dziurek :) - prawie dwukrotnie).

Pieczemy 10 minut w 240C i 40-50 minut w 200C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz