JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 19 stycznia 2014

Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami

Kolejna raz utylizacja porzeczek po nalewce z małą modyfikacją - całymi ziarnami żyta (ziarno łamane 80g i ziarno całe 190g). Całe ziarno po nocnym moczeniu warto delikatnie przegotować przez ok. 5-10 min - będzie miękkie.
Chlebek jest naprawdę ciekawy w smaku.
Ważna uwaga: w wypadku dodawania gotowanych ziaren zbóż warto je podsudzyć przez wysypanie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Bardziej mokre ziarna wymagają korekty ilości dodawanej wody.

2 komentarze:

  1. Jest piękny, a dodatek ziaren moczonych i podgotowanych-super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto, chlebek jest wilgotny i najlepiej zaczynać go kroić po 48 godzinach - dla tego piekę 2 bochenki :-)

    OdpowiedzUsuń