2022 rok Piekarnia Amber postanowiła zakończyć bardzo smacznym i prostym w wykonaniu chlebem bez wyrabiania, który idealnie będzie pasował do różnych past, serków, dipów oraz na ciepło z topionym serem :)
Przy okazji, życzę wszystkim Internetowym Piekarkom i Piekarzom, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz oby w 2023 roku mąki, wody i soli nam nie zabrakło i w szczęściu nic nam nie przeszkadzało.
Podaję za AmberMini chleb bez wyrabiania / chleb Founde
przepis i zdjęcie z bloga Cookie and Co
500 g mąki pszennej typ 550 lub pszennej chlebowej
320 g wody
10 g słodu obojętnego / ekstraktu słodu jęczmiennego / miodu
1 g świeżych drożdży (lub 30 g Lievito Madre , bardzo aktywnego!)
10 g oliwy lub neutralnego oleju
11 g soli
mąka durum do podsypywania
Jeżeli chcesz, możesz dodać do ciasta czosnek lub zioła.
ciasto
Wszystkie składniki krótko, ale dokładnie wymieszaj rękoma na jednolite ciasto. Najlepiej wcześniej rozpuść drożdże / Lievito Madre w wodzie. (Jeśli chcesz, możesz również krótko mieszać ciasto w robocie kuchennym lub w Thermomixie przez 30 sekund | ustawienie wyrabiania ciasta.)
Pozostaw do wyrośnięcia na 12-14 godzin w lekko naoliwionej misce lub tortownicy w temperaturze pokojowej około 20°C. (Pozwól mu dojrzewać przez 12-14 godzin w temperaturze 22-24 ° C )
W tym czasie rozciągnij i złóż dwukrotnie , na przykład po 1 i 2-3 godzinach.
Po czasie wyrastania oprósz dokładnie blat mąką ( mąka z pszenicy durum) i delikatnie przełóż ciasto na oprószoną mąką folię do trwałego pieczenia lub arkusz papieru do pieczenia.
Delikatnie rozwałkuj ciasto (ok. 32 x 35 cm), w miarę możliwości nie niszcząc pęcherzyków powietrza.
Alternatywnie z ciasta można uformować 2 okrągłe placki.
Wierzch i boki ciasta dobrze oprósz mąką (np. mąką z pszenicy durum).
Dociśnij krawędzie ciasto do równego kształtu.
Użyj noża cukierniczego lub plastikowej łopatki do krojenia ciasta, aby wytłoczyć wzór małych kwadratów lub rombów. Rozmiar może być różny według uznania.
Odstaw luźno przykryte na około 20-30 minut .
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250°C z grzaniem góra/dół (lub 230°C z termoobiegiem/obiegiem powietrza), najlepiej razem z blachą do pieczenia lub kamieniem do pizzy.
W razie potrzeby ponownie uformuj ciasto przed pieczeniem za pomocą łopatki do ciasta i w razie potrzeby nakłuj igłą duże pęcherzyki powietrza.
Włóż chleb do piekarnika i piecz z parą. Po około 10 minutach pieczenia otwórz szeroko drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.
Jeśli to konieczne, obniż temperaturę do 210°C góra/dół (lub 190°C gorące powietrze/konwekcja).
Piecz w sumie około 20 minut. (Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.)
- zajrzyjcie proszę do oryginalnego przepisu. Znajdziecie tam dwa filmiki, które mogą pomóc przy wyrabianiu ciasta.
Wspaniale wygląda ta chlebowa ,połać'. Ja trochę za płytko nacięłam swoje ciasto, ale i tak udało się je odrywać. Dziękuję za wszystkie wspólne miesiące w naszej Piekarni w 2022. Niech w styczniu znowu nam się upiecze.
OdpowiedzUsuńJaki cudny... już żałuję, że tym razem nie mogłam dołączyć.
OdpowiedzUsuńPiękne małe kawałeczki pyszne i aromatyczne :-) Do upieczenia w przyszłym roku.
OdpowiedzUsuń