Wspaniale puszysty i idealny na śniadanie chleb kanapkowy wg przepisu od @lily.artisan
Chleb kanapkowy
@janetthesoprano @lily.artisan
𝐓𝐚𝐧𝐠𝐙𝐡𝐨𝐧𝐠
40g mąki chlebowej
200g mleka
Zmieszać mąkę z mlekiem I podgrzewać do 65C.
Ostudzić do temp. pokojowej (można przygotować dzień wcześniej I trzymać w lodówce pod przykryciem).
Ciasto
240g TangZhong
300g pozostałości zakwasu, z lodówki (zakwas nie powinien być dokarmiony tylko taki z lodówki - sposób na wykorzystanie nadmiary zakwasu; jeżeli zakwas aktywny to pewnie można pominąć drożdże)
340g mąki chlebowej wysoko białkowej (12%-13%)
100g mąki pszennej razowej
*można dodać 440g mąki chlebowej
50g cukru (może być trzcinowy)
50g mleka skondensowanego (dodałem 20g mleka zwykłego I 30g mleka w proszku)
10g soli
1 jajko + mleko = 140g razem
2g drożdży instant
50g masła w temperaturze pokojowej
W misie miksera wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem masła.
Wyrabiać na pierwszej prędkości przez około 5-8 minut do średniego rozwinięcia siatki glutenowej (zaczyna odklejać się od ścianek). Następnie częściami dodajemy masło i wyrabiamy do mocnego wyrobienia siatki glutenowej kolejne 5 minut – test okna J
Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na około 1,5-2 godziny wyrośnięcia (około 50% przyrostu).
Podzielić na 6 części i uformować w kulki i pozostawić na 15-20 minut.
Następnie każdą część rozwałkować na owal o długości około 30cm i szerokości 15 cm a następnie zwinąć w rulon i ułożyć w formie (filmik)
Przykryć folią lub ściereczka I pozostawić do wyrośnięcia – przyrost około 85%.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 40-45 minut (foremka na najniższym poziomie, może być z termoobiegiem). Jeżeli zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.
Kroimy po dobrym ostudzeniu czyli najlepiej kolejnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz