Pierwszy raz (chyba?) piekłem chleb pszenny zaparzany i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem:
- chleb jest delikatny w smaku,
- utrzymuje świeżość przez ponad 7 dni .
Przepis od @desert_bread_telnykh
Zaparka20g mąki pszennej pełnoziarnistej
14g słodu fermentowanego
80g wrzącej wody
5g mąki pełnoziarnistej (dodatkowa mąka)
Zalać wrzątkiem wszystkie składniki za wyjątkiem dodatkowej mąki. Wymieszać i dodać dodatkową mąkę.
Pozostawić w temp. 60-65C na 3-3,5 godziny
Moczka
20g nasion lnu lub chia
60g wody
Zalać len wodą i pozostawić na noc pod przykryciem.
Zakwas
30g startera
60g mąki pszennej chlebowej
60g wody
Wymieszać i pozostawić na 6-8 godzin w temp. 24C.
Ciasto
150g zakwasu
250g zimnej wody
Cała moczka
Cała zaparka
430g mąki chlebowej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g soli
Wymieszać składniki oprócz soli i pozostawić do autolizy na 30 minut.
Dodać sól i ewentualnie skorygować ilość wody. Wyrabiać 3-5 minut na 2 prędkości.
Wyrastanie 4-4,5 godziny z składaniem: 4 razy co 30 min.
Podzielić na 2 bochenki, umieścić w koszykach i zostawić w lodówce na około 15 godzin.
Pieczenie
10 minut z parą w 250C
20 minut bez pary w 200C.
Super. Właśnie rozglądałam się za wypiekiem do październikowej Piekarni...Tylko co zamiast słodu fermentowanego?
OdpowiedzUsuńSpróbuję z kawą zbożową. Ten słód fermentowany to ciemny słód żytni, nieaktywny, może być litewski.
UsuńNie mam i żyta nie używam. Tylko zakwas żytni.
UsuńSłód żytni można zastąpić słodem jęczmiennym. Zrobiłem zaparkę bez słodu wyszła troszkę mniej słodka ale chleb nadal jest pyszny.
Usuń