Prawdopodobnie każdy kraj posiada swój płaski chlebek :) i z całą pewnością są one smakowitą przekąską.
Specjalistą od flat breads jest @xbaker_, który na Instagramie prezentuje wiele prostych i smakowicie wyglądających wypieków.
Płaskie chlebki z sezamem i zatarem (4 chlebki)
320g mąki pszennej chlebowej (użyłem 750)
230g wody
60g zakwasu (może być prosto z lodówki)
2-3g drożdży instant
30g miękkiego masła
7g soli
1 łyżka miodu
Czarny i biały sezam oraz zatar do posypania
Do smarowania chlebków:
1 - 2 łyżki jogurtu
1 żółtko
1 łyżeczka melasy
Masa nie może być zbyt wodnista.
Ciasto
Wyrabiać wszystkie składniki aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miksera i wytworzy się mocna siatka glutenowa czyli pojawi się "windowpane" :) (rozciągany kawałek ciasta tworzy przeźroczystą błonkę).
Wyrabianie trwało około 15-20 minut.
Pozostawić na 30 minut i następnie dwa razy, co 30 minut, złożyć (coil fold lub stretch and fold).
Pozostawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości.
Podzielić ciasto na 4 części i z każdej uformować kulę. Przenieść na posypany mąką (ryżowa lub semolina) blat i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny - musi być dobrze puszyste.
Rozgrzać piekarnik do 250C (proponuję opcję z termoobiegiem i grzaniem dolnym), może być z kamieniem lub stalą do pizzy.
Z każdej kuli, delikatnie uformować okrągłe chlebki, maczając palce w przygotowanej masie jogurtowo-jajecznej. Zrobić kratkę i dobrze posypać sezamem i zatarem.
Chlebki po uformowaniu wkładamy do piekarnika na około 7 minut lub do uzyskania ładnego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz