JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 3 lipca 2022

Bajgle na zakwasie






Bajgiel na zakwasie wg przepisu od https://www.lievitomamma.com/sauerteigbagel/

Składniki
120 g aktywnego Lievito Madre/ zakwasu pszennego
450 g mąki pszennej 550
225 ml letniej wody
50ml mleka
15 gram soli
10 ml oliwy z oliwek

Zakwas (rano)
Na zakwas wymieszaj 50 g mąki pszennej i 50 g wody i dodaj 20 g zakwasu. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka godzin do podwojenia objętości.
Ja użyłem odświeżonego Lievito Madre.

Ciasto (wieczorem)
Wymieszaj zakwas z pozostałymi składnikami i wyrabiaj, aż ciasto oddzieli się od miski. Niech ciasto wyrośnie w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Następnie przykryj ciasto i odstaw je do lodówki do następnego ranka.

Pieczenie (rano)
Rozgrzej piekarnik do 250°C grzania górnego/dolnego.
Ciasto podzielić na osiem równych części i uformować w kulki. Jeśli używasz foremek na bajgle, układasz teraz kawałki ciasta na długich szczeniaczkach. Kawałki ciasta powinny następnie ponownie rosnąć przez co najmniej 30 minut.
Zagotuj wodę w głębokim garnku.
Palcami lub rączką drewnianej łyżki nakłuć pośrodku bułeczki i za pomocą łyżki cedzakowej umieszczać je jeden po drugim we wrzącej wodzie. Wyjmij, gdy wypłyną na górę i połóż na blasze do pieczenia. Jeszcze wilgotne bułeczki można teraz posypać sezamem lub innymi nasionami.
Włóż bajgiel do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 220°C. Piecz przez 25 minut, a następnie ostudź.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz