

Ostatni w wielu wypiekach drożdżowych stosowałem ziemniaki, które poprawiają strukturę miękiszu i wpływają na dłuższe utrzymanie świeżości.
Te bułeczki potwierdzają, że ziemniaki mają wiele zastosowań - to najlepsze bułeczki hamburgerowe jakie sobie upiekłem.
Przepis z forum cincin.cc
250 g mącznych ziemniaków
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
20 g cukru
500 g mąki pszennej typ (550)
2 + 1 jajko
75 g masła
Sezam
1.Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Chłodzimy.
2.Do ziemniaków dodajemy mleko, mąkę, 2 jajka, cukier, sól, i masło. Wszystko zagniatamy w robocie albo w maszynie do robienia chleba. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3.Ciasto dzielimy na 8 – 10 części. Formujemy albo okrągłe albo owalne bułeczki. Kładziemy na blachę ( najlepiej 2) wyłożoną pergaminem. Bułeczki spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy następne 40 minut. Rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
4.Pieczemy w temp 200 stopni przez 20 minut na słoty kolor. ( Uwaga na ostatnie 5 minut, bo bułeczki wtedy szybko zmieniają kolor)
o mamuniu, dopiero co zachwycałam się jednymi bułkami a teraz kolejne cudenka. Jakież one puchate
OdpowiedzUsuńSą puchate i bardzo długo utrzymują świeżość.
OdpowiedzUsuń