JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 3 kwietnia 2016

Chleb lniany mieszany


U AdamaPiekarza znalazłem przepis na prosty w wykonaniu i wspaniale wyrastający chlebek z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i mąki graham. Puszysty i długo utrzymujący świeżość.
Moje uwagi:
- chlebek mógł jeszcze trochę wyrosnąć przed pieczeniem - mocno popękał w trakcie wypieku,
- kolejnym razem pominę drożdże - mój zakwas ma wystarczającą "moc" :-),
- skórka się nie wypiekła za mocno i możliwe, że kolejnym razem zwiększę temperatury wypieku.
1 faza : kwas pełny
100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
80g woda  o temp 24oC
30g siemię lniane zmielone
100g mąka Graham typ 1850 
Do zakwasu dodaj wodę zamieszaj oraz następnie siemię oraz mąkę , ponownie dokładnie wymieszaj oraz pozostaw pod przykryciem na 8 godzin w temperaturze pokojowej (18-24oC).

2 faza : ciasto właściwe
310g kwas pełny (cała faza poprzednia)
200g woda o temp 26oC
3g drożdże instant
15g słód jasny pszenny
330g mąka pszenna typ 750
10g sól 
Najpierw w 200g wody rozpuść drożdże i następnie bardzo dokładnie rozprowadź w takim roztworze całą fazę poprzednią (kwas pełny ). Teraz dodaj słód, sól i mąkę pszenną typ 750. Mieszaj wszystkie składniki 15minut.
Po mieszaniu pozostaw pod przykryciem na 50 minut a po tym czasie odgazuj (lekko dognieć)  i uformuj bochenek ( najlepiej poprzez składanie ale nie koniecznie)  . Tak przygotowany oprósz delikatnie mąką pszenną i pozostaw do fermentacji końcowej na desce bez przykrycia na 50-60 minut.
Tuż przed włożeniem do piekarnika ponacinaj skośnie (w jodełkę). Wypiekaj z delikatnym zaparowaniem 5 minut w temp 220oC i następnie 25 min w temp 180-190 oC (30 min cały wypiek). Po wyjęciu z piekarnika nie spryskuj wodą , a tylko pozostaw do przestygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz