Bardzo smaczne - konkurencja do schabu po litewsku.
Źródło: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Domowy-suszony-schab.html
Składniki:
·
1
kg schabu bez kości
·
35
g soli ( 2 łyżeczki)· 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie czerwony w ziarnkach 1 łyżeczka)
·
1
łyżka suszonego tymianku
·
2
łyżki majeranku · 1 łyżka cukru u mnie puder
· 6 kulek ziela angielskiego
· 5 ząbków czosnku
· 5 owoców jałowca
· 3 suszone liście laurowe
Schab umyć osuszyć, czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem natrzeć mięso - to spowoduje że mięso szybciej skruszeje. Następnie resztę przypraw utrzeć w moździerzu i obsypać mięso. (ja mięso obwiązuje dratwą aby uzyskało ładny kształt) - przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na 5 dni (przewracając dwa razy dziennie i odlewając soki które mięso pości) .
Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub specjalną
siatkę do wędlin (zawinąłem w gazę i powisiłem w pomieszczeniu o tem ok. 20st a po 4 dniach 15st) , związać sznurkiem i powiesić w suchym ciepłym miejscu na 6
dni do wyschnięcia.
Po tym czasie wyjąć mięso z pończochy i włożyć do lodówki na
kolejne 4 dni - i gotowe.
Podawać pokrojony w bardzo cienkie plasterki.
Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie :-)
OdpowiedzUsuń